اولین رنگ سال ایرانی یکی از ۹ رنگی که دنیا آن را ایرانی می شناسد

اولین رنگ سال ایرانی یکی از ۹ رنگی که دنیا آن را ایرانی می شناسد
کارگروه با هدف بازآفرینی ارزشهای دینی، ملی و قومی، احیا و توسعه زیباییشناسی بومی در کشور، چنین تصمیمی را در دستور کار قرار داده است. انتخاب رنگ سال برای یازدهمین جشنواره مد و لباس فجر اقدام تازهای است از سوی کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور و نمادی از تغییراتی است که در جشنواره پیش رو ایجاد خواهد شد.
اما آیا تا امروز اسم رنگ سبز ایرانی به گوش شما خورده است و میدانستید یکی از ۹ رنگی است که دنیا آن را به نام ایران میشناسد؟ بهبهانه انتخاب رنگ سال، با این رنگ و نحوه هماهنگ کردن برای چیدمان خانه و پوشش، بیشتر آشنا خواهید شد. همچنین گفتوگویی با دبیر یازدهمین جشنواره مد و لباس فجر درباره ضرورت، مراحل و دلایل انتخاب رنگ سال خواهیم داشت که در ادامه خواهید خواند.
تاریخچه انتخاب رنگ سال در جهان
انتخاب رنگ سال اگرچه اولین بار است که در ایران اتفاق میافتد اما در دنیا سابقه چندین ساله دارد. شرکت پنتون یکی از شرکتهای شناختهشده در انتخاب رنگ سال جهانی است که از ۲۲ سال پیش با انتخاب و معرفی رنگ سال تاثیر زیادی در جهتدهی دنیای مد و دکوراسیون به سمت رنگ سال دارد.
شعار این شرکت میگوید: از آنجا که ۸۰ درصد از تجربههای زندگی از طریق چشم فیلتر میشود ما میفهمیم انتخاب رنگ یک موضوع بسیار مهم است.
پنتون سیستم بزرگی دارد که تمام کدهای رنگی را در خود جای داده است و تولیدکنندگان و طراحان مختلف در دنیا وقتی میخواهند مطمئن شوند رنگ مورد استفادهشان همان رنگی است که مشتری میخواهد به آن مراجعه میکنند.
روش انتخاب رنگ سال در این موسسه هم به این شکل است که نماینده گروههای استاندارد رنگ در اتاقی با دیوارها و وسایل سفیدرنگ جمع میشوند تا ایدهای به آنان تلقین نشود. سپس هر کدام از کارشناسان اشیایی را که رنگهای الهامبخش دارند، به افراد حاضر نشان میدهند و درباره آن با هم گفتوگو میکنند تا به یک جمعبندی نهایی درباره رنگ سال آینده برسند.
سبز ایرانی، یادگاری از کوزهگری و کودکی
اولین استفاده از رنگ سبز ایرانی در متون انگلیسی به سال ۱۸۹۱ میلادی برمیگردد. سبز ایرانی یا سبز پرشین در طیف رنگ سبز قرار دارد و ترکیبی از رنگ سبز تیره و خاکستری است که آبیتر از سبز معمولی و روشنتر از سبز شوکران است.
به رنگ سبز ایرانی، سبز خزه دریایی هم گفته میشود و طیف تیرهتر این رنگ را به نام سبز کلهغازی میشناسند. رنگ سبز ایرانی یکی از ۹ رنگ معروف ایرانی است که جهان، آن را به نام ایران میشناسد.
سبز ایرانی همان رنگی است که در کوزهگری و فرشبافی ایرانی مورد استفاده قرار میگیرد. این رنگ نماد بهشت، تقدس، پرهیزکاری و طبیعت و بیانگر جذابیت و ثبات در کنار امید و شادابی است. همانطور که شاعران شعر فارسی با استفاده از رنگ سبز در اشعارشان به دنبال ایجاد حس سرسبزی، امیدواری و شادی بودهاند.بهطور مثال فردوسی در شاهنامه این طور میگوید: (سرت سبز باد و دلت شادمان / تنت پاک ودور از بد بدگمان)
فرصت طلایی آشنایی با این رنگ آرامشبخش
رنگ سبز ایرانی (رنگ سال) که در زیرمجموعه رنگ سبز بهاری قرار میگیرد مانند بیشتر طیفهای رنگ سبز مایه آرامشبخشی است و میتواند احساسات منفی مانند اضطراب، استرس و دلهره را کنترل کند. انتخاب رنگ سبز ایرانی به عنوان رنگ سال ۱۴۰۱ میتواند بهانه یا حتی فرصتی طلایی باشد تا بیشتر از این رنگ در فضای منزل و کار استفاده کنید و از آثار مثبت آن بر روحیه و احساسات خود نهایت بهره را ببرید.
آدمها دوست دارند در فضای سبز قدم بزنند، ترجیحشان این است که قرارهای دوستانه و خانوادگیشان را در جایی سبز تنظیم کنند و با استفاده از گلدان در خانه و محل کار به دنبال ایجاد یک محیط کوچک سبز برای خود هستند.
البته تمایل انسانها به رنگ سبز بیدلیل نیست چون محققان بر این باورند که رنگ سبز، به ویژه در طبیعت یادآور خاطرات کودکی است و به همین دلیل دیدن آن برای هر فرد روحنواز و شیرین است. حتی برخی استفاده از رنگ سبز و طبیعت را در بازههای زمانی حساس زندگی مانند تغییر ناگهانی وضعیت سلامتی یا شکست شغلی موثر میدانند.
به کارگیری رنگ سبز در خانه و محل کار میتواند ذهن را به طبیعت نزدیک کند و یادآور طبیعتی باشد که در فضاهای شهری کمتر به آن دسترسی وجود دارد. رنگ سبز در اتاق کار میتواند به شما انرژی، خوشبینی و امیدواری به آینده بدهد و در خانه ذهنتان را از شلوغی و دغدغهها دور کند
در دنیای رنگ های جهانی این رنگ ها به نام ایران ثبت شده اند
رنگ های فراوانی در اطراف ما وجود دارد اما جالب است بدانید که در جهان برخی از رنگ ها به نام ایران ثبت شده است. رنگ هایی که در هنرهای اصیل ایرانیان مانند کاشی کاری، قالی بافی، زیورآلات و … به کار می رفتند و معرف کشور و روحیه لطیف هنرمندان و صنعتگران ما هستند.
رنگ سال،رنگ سبز ایرانی، Persian Green
رنگ سبز ایرانی در واقع رنگی است که امروزه به نام رنگ سبز فیروزه ای میشناسیم. رنگ سبز فیروزه ای در هنرهای ایرانی مانند سفالگری، صنعت فرش، فیروزه کوبی و سفالگری و کاشی کاری و زیورآلات و… به کار رفته است. رگه های سبز داخل سنگ مرمر نمونه ای از رنگ سبز ایرانی است.
سبز ایرانی را یکی از رنگ های زیرمجموعه سبز بهاری می دانند و این رنگ برای ایرانیان سمبل طبیعت و سرسبزی است. رنگ فیروزه ای در هنر ایرانی، نمادی از بهشت و تقدس و روحانیت است.
در متون انگلیسی اولین بار در سال ۱۸۹۲ از این رنگ به عنوان رنگی ایرانی یاد شده است. در ایران طیف تیره تر این رنگ به نام سبز کله غازی شناخته می شود.
رنگ قرمز ایرانی، Persian Red
رنگ قرمز ایرانی یکی دیگر از رنگ های ثبت شده به نام ایران است که در داخل ایران، این رنگ را به نام سرخ و قرمز دانه اناری و لاکی می شناسند.
این رنگ قرمز از گیاهی به نام روناس و همچنین حشره ای به نام قرمز دانه استخراج میشود و از قدیم در کشورمان برای رنگرزی منسوجات و الیاف مورد استفاده در بافت فرش دستباف به کار رفته است، به طوری که همه ما فرش ایرانی را به رنگ قرمز در ذهن داریم.
رنگ قرمز ایرانی نه تنها در مصنوعات ایرانی ها به کار رفته بلکه این رنگ در حوالی خلیج فارس و در خاک های این منطقه یافت می شود و مواد سازنده آن شامل آهن، طباشیر و آلومینیوم است. قرمز ایرانی رنگی بانشاط و پرحرارت است که نشانه هایی از رنگ نارنجی درون خود دارد.
در ادبیات انگلیسی اولین بار از نام این رنگ در سال ۱۹۸۷ استفاده شده است.
رنگ نارنجی ایرانی، Persian Orange
رنگ نارنجی ایرانی یکی دیگر از رنگ های ثبت شده به نام ایران است. برای اینکه بدانید چرا این رنگ را ایرانی می نامند، دانستن تاریخچه کلمه نارنجی و یا همان orange کمک کننده است.
میوه نارنج در قرن های گذشته، برای اولین بار از طریق جاده ابریشم از ایران به چین فرستاده شد و چینی ها با پیوند آن، میوه شیرین تری به نام پرتقال تولید کردند. بعدها این میوه از طریق کشور پرتغال وارد ایران شد و ریشه نام نارنج، در اسم انگلیسی این رنگ ماندگار شد.
رنگ نارنجی ایرانی که با نام هایی مانند نارنجی حنایی و نارنجی آجری شناخته میشود، از زمان های دور در صنعت رنگرزی و قالی بافی و سفالگری ایرانی کاربرد داشته است. همچنین تیره ای در بین گربه های پرشین با این نام وجود دارد که به رنگ حنایی است.
رنگ نارنجی ایرانی یا اخرایی پررنگ از نوعی خاک زرد رنگ (پودر اکسید آهن خاک هرمز) به دست می آمده است.
رنگ آلوی ایرانی، Persian Plum
plum به معنی آلو و آلو برقانی است که از خانواده زرشکی به دست می آید.رنگ آلوی ایرانی که به نام عنابی هم شناخته می شود، یکی دیگر از رنگ های ثبت شده به نام ایران است.
این رنگ از گذشته در صنایع مختلف ایرانی کاربرد داشته و امروزه در صنعت لوازم آرایش و تولید پوشاک کاربرد دارد.
آبی لاجوردی، Persian Blue
آبی ایرانی یا لاجوردی یکی از محبوب ترین رنگ های ایرانی است که با نام های دیگری مانند آبی پرشین، آبی کاربنی، آبی شالی نیز شناخته میشود و با الهام از سنت کاشی کاری ایرانی به نام کشور ما در آمده است.
از قدیم الایام در ایران و افغانستان به علت وجود معادن لاجورد از این رنگ در هنر ایرانی بسیار استفاده شده است تا جایی که آبی لاجوردی ناخودآگاه هر ایرانی را به یاد کاشی کاریهای مساجد اصفهان و سفالگری ها می اندازد.
از نام این رنگ اولین بار در سال ۱۶۶۹ در انگلیسی استفاده شده است. آبی ایرانی دارای ۳ طیف روشن، متوسط و تیره است.
رنگ آبی لاجوردی میانه، Medium Persian Blue
یکی دیگر از رنگ های ایرانی که از خانواده همان آبی شالی یا آبی ایرانی است، رنگ آبی لاجوردی میانه می باشد اما این رنگ به نسبت آبی لاجوردی شدت کم تری دارد.
این رنگ یکی از رنگ های پرکاربرد در قالی های ایران است و جالب است بدانید در میان پارچه فروشان ایرانی با نام آبی ایتالیا کاربرد دارد.
رنگ آبی نیلی ایرانی، Persian Indigo
یکی از رنگ هایی که به نام ایران شناخته می شود، رنگ آبی نیلی است که در کاشی کاری و سفالگری ایرانی پرکاربرد است.
این رنگ نیز از خانواده آبی ایرانی است و با نام های دیگری مانند پرشین ایندیگو یا بنفش نیلی شناخته می شود. در زبان انگلیسی از کلمه ی پرشین ایندیگو در سال ۱۹۱۲ استفاده شده است.
رنگ رز ایرانی، Persian Rose
رز ایرانی یکی دیگر از رنگ هایی است که به نام ایران شناخته می شود و رنگی بین صورتی و رنگ سرخابی بوده و برگرفته از گل رز محمدی مرسوم در ایران است. در دنیا گل محمدی را با نام Persian Rose می شناسند.
رز ایرانی از سال ۱۹۹۲ وارد ادبیات انگلیسی شده و در تولید پوشاک بانوان و اکسسوری های دخترانه بسیار رایج و محبوب است.
رنگ صورتی ایرانی، Persian Pink
صورتی ایرانی یکی دیگر از رنگ هایی است که با نام ایران شناخته می شود. از این رنگ در هنر قالی بافی ایرانی و کاشی کاری های متاخر در دوران قاجار استفاده زیادی شده است.
رنگ صورتی ایرانی؛ سمبل احساس، شهوت و انرژی و جنگ بوده و از رنگ های قدیمی و پرکاربرد در صنعت مد و آرایش می باشد. برای اولین بار در سال ۱۹۲۳ این رنگ صورتی ایرانی وارد زبان و ادبیات انگلیسی شد.
برچسب ها :رنگ سال ، رنگ سال 1401 ، رنگ سال ایرانی ، رنگ سال ایرانیان ، رنگ سبز ایرانی ، سبز ایرانی
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 238 در انتظار بررسی : 238 انتشار یافته : ۰