تاریخ انتشار : چهارشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۱ - ۱۲:۳۴

فرهنگ سازی حجاب استایل ها در زیر پوست کار گروه مد و لباس کشور

فرهنگ سازی حجاب استایل ها در زیر پوست کار گروه مد و لباس کشور
طراحان لباس، چادرهایی تولید می‌کنند که حجاب را از معنای اصلی‌‌ آن دور کرده است با بی تفاوتی اتحادیه های پوشاک و وکار گروه مد و لباس کشور حجاب استایل‌ها با منطق حجاب بیگانه که فقط موهایشان پوشیده باشد؛ مابقی چیزها اهمیتی ندارد،جولان می دهند

فرهنگ سازی حجاب استایل ها در زیر پوست کار گروه مد و لباس کشور

پوشش و حجاب یک امر فطری است که  تاریخ آن به آدم و حوا می‌رسد،چنانچه در قرآن کریم آمده است؛آدم و حوا در بهشت پوشش داشتند و لحظه‌ای که با میوه‌ی ممنوعه تماس حاصل کردند،حجاب‌ها و لباس‌هایشان ریخت،در ادیان مختلف برای پوشش، حدودی مشخص کردند که این حدود در ادیان زردتشتی،یهود و مسیحیت  نزدیک به حدود اسلام است.

نگاهی تحلیلی به‌تاریخ فرهنگی زنان جامعه ایران نشان می‌دهد که در طی تاریخ همواره مردم ایران از فرهنگ غنی و استواری در توجه به رعایت پوشش ظاهری و نوع لباس متناسب با فرهنگ خود برخوردار بوده‌اند، به‌نحوی‌که انتخاب نوع پوشاک مناسب و آراسته،‌ منزلت اجتماعی و موازین فرهنگی آنان را نیز نمایان می‌نموده است، از این‌رو موضوع حفظ و رعایت پوشش برای زنان و انتخاب پوشاک مناسب، از جمله مؤلفه‌های فرهنگی‌ای شناخته می‌شود که باید هر ملتی بر تحفظ بر آن به‌نحوی‌که ارزش‌های اجتماعی و فرهنگی خاص آن جامعه را نشان دهد،کوشا باشد.

جامعه ایران به معزلی به نام حجاب استایل دچار است که هیچ شباهتی با فرهنگ عفیفانه و چادر اصیل ایرانی اسلامی ندارد و مغایر یا دستورات شارع مقدس است،

حجاب استایل،‌کلمه‌ای با تعبیری وارونه و در جهت منافع شخصی که هر لحظه این تعبیر در مکان و موقعیت‌های مختلف تغییر می‌کند،‌مثلا در یک سری موقعیت‌ها معتقد به چادر و حجاب عفیفانه و در موقعیتی دیگر تنها به استفاده از توربانی کوچک؛ آن هم بر روی قسمت اندکی از سر اکتفا می‌کنند،حجابی که این افراد به اصطلاح حجاب استایل خود را مبلغ آن می‌دانند و بر آن مفتخرند حجابی است همراه با خودنمایی که نقطه‌ی مقابل حجاب شرع مقدس است. حجاب صرفاً یک دستور برای پوشش نیست.

آسیب فرهنگی این ناهنچاری پوشش که متاسفانه عمر آن کمتر از ۱۰ سال می باشد باعث نابودی اصل فرهنگی حجاب شده است و این دسته از افراد بدون درک مفهوم فرهنگ عفاف و حجاب صرفا به جهت کسب درآمد و منافع اقتصادی وارد این فضای فرهنگی شده‌اند که اگر سازمان‌های مرتبط برخورد قاطعانه ای با این نابهنچاری نداشته باشند، به زودی شاهد اضمحلال فرهنگ عفیفانه خواهیم بود.

حجاب عفیفانه،‌مُد نیست که هر روز به رنگی و شکلی دربیاید و در بستر فضای مجازی شاهد تبلیغ‌های لاکچری برای آدم‌های محجبه هستیم. اگر سری به پیج‌های اینستاگرام بزنید این واقعیت را ملموس‌تر درخواهید یافت که انگار دارد توسط حجاب استایل ها نوعی رفتارسازی جدید رخ می‌دهد که به نام حجاب دارد «حجاب» را به حاشیه می‌راند.

حجاب استایل ها انگار در بستر حجاب دارند به طراحی و ترویج تعریف تازه‌ای از حجاب می‌پردازند که با خود سبک زندگی و رفتاری تازه‌ای به همراه می‌آورد. سبکی که اگر پوشش ۱۰۰ درصدی هم داشته باشد با روح حجاب ناسازگار است که حجاب، پوشیده رفتاری است نه به رخ کشیدن و با تفسیری که برخی از مفسران بر آن تأکید دارند.

تبدیل حجاب به یک استایل؛ عرف اشتباهی‌ست که تمام انواع پوشش را به عنوان حجاب عفیفانه مطرح می‌کند،بعضی از این طرح‌ها صرفا شاید پوشیدگی بیشتری داشته باشند، ولی کیلومتر‌ها با حجاب فاصله دارند و ما شاهد آن هستیم که تعدادی از جوانان چادری به دلیل این تفکر غلط، از چادر به این محصولات روی آورده‌اند و به مخاطبان خود در فضای مجازی می‌گویند «پوشیدگی برایم مهم‌تر از چادر سرکردن است»،

بسیاری از طراحان و مزون‌های حجاب یا تحصیلات دانشگاهی برای طراحی لباس ندارند و یا صرفا یک طراح آورده‌اند و بعضا کار‌های کپی با تغییرات جزئی هم می‌زنند که وقتی حجاب استایل های آن‌ها را در کلاس با دانشجویان بررسی می‌کنیم علمی و مورد پسند نیستند، اما با استفاده از پول و ارتباطات مزون و برند خود را دارند.

علاوه بر این شاهد مزون‌های حجابی نیز هستیم که در جهت پیشروی با مد، زرق و برق زیادی به لباس‌ها و چادر‌ها اضافه می‌کنند و به تجمل‌گرایی و ظاهرگرایی دامن می‌زنند،لباس‌های اجتماع ما چادر و مانتو هستند می‌توان آن‌ها را زیبا و منطبق بر معیار‌های اسلامی طراحی و تولید کرد و این زیبایی صرفا استفاده از نگین‌ها و سنگ‌کاری روی لباس و چادر نیست بلکه زیبایی در طراحی لباس در تناسب است (تناسب فرم و رنگ) می‌شود زیبایی را در مسیر حجاب به کار برد و فرد را به خودنمایی سوق نداد.

این مزون‌ها از اتحادیه‌های پوشاک یا کارگروه مد و لباس کشور دارای مجوز بوده و برای ثبت کاری ‌خود کد شیما نیز دریافت می‌کنند، اما تا چه اندازه عدم تبرج و خودنمایی در طرح‌های آنان رعایت شده‌است و چرا باید محصولی تولید شود که با سادگی حجاب در تضاد است.

اگر سری به پیج‌های اینستاگرام بزنید این واقعیت را ملموس‌تر درخواهید یافت که انگار دارد نوعی رفتارسازی جدید رخ می‌دهد که به نام حجاب دارد «حجاب» را به حاشیه می‌راند. انگار در بستر حجاب دارند به طراحی و ترویج تعریف تازه‌ای از حجاب می‌پردازند که با خود سبک زندگی و رفتاری تازه‌ای به همراه می‌آورد. سبکی که با روح پوشش عفیفانه ناسازگار است.

در این مورد و باز تکرار مکرر معزل حجاب استایل در خبرگزاری فارس درد نامه ای نوشته شد؛شایدمورد وفاق مسؤلین امر باشد:

عبای پر زرق و برقی به تن کرده و روسری‌اش را مدل‌دار بسته،جلوی دوربین چرخی می‌زند تا خوب مدل لباسش را نشان‌مان دهد. خوب به تنش نشسته! دست ‌آخر هم لبخندی تحویل ما و دوربین می‌دهد. قشنگی صورتش نگاهم را جلب می‌کند. ته دلم حسرت زیبایی‌اش را می‌خورم. البته از حق نگذریم فیلتر و آرایشی که دارد در این زیبایی بی‌تاثیر نیست.

قرار است در چند استوری بعد رنگ‌های دیگر لباس را بپوشد تا انتخاب برایمان راحت‌تر شود. به فکر ما مخاطبانش است و نمی‌گذارد حوصله‌مان سر برود. هر بار که رنگ یا لباس جدیدی را می‌پوشد. کمی هم طنازی چاشنی‌اش می‌کند. یک‌بار به قول خودش چالش می‌گیرد و با هر چرخش‌اش رنگ لباس تغیر می‌کند. یک بار هم با آهنگ هم‌خوانی می‌کند و همراه خواننده قربان قد و بالای خودش می‌رود.

نوبت می‌رسد به لباس‌های‌خانگی، مهم نیست لباس‌ها چقدر کوتاه هستند و یا اصلا حدود شرعی حجاب را دارند یا نه؟! برای بعضی حجاب استایل ها منطق حجاب این است که فقط موهایشان پوشیده باشد و مابقی چیزها چنان اهمیتی ندارد. به قول خودشان خدا ارحم‌الراحمین‌تر از آن است که به این چیزهای کوچک خرده بگیرد. یا اصلا بعضی مسائل برای ۱۴۰۰ سال پیش بوده و حالا شرایط فرق کرده. نسخه‌ای که این خانم‌های مذهبی از دین به شما ارائه می‌دهند.

چیزی است که هم به سلیقه مخاطب خوش بیاید و هم خودشان را محدود نکند. به قول معروف این جماعت هم خدا را می‌خواهند و هم خرما را. این‌بار شومیز‌ کوتاه و شلوار‌ بلندی می‌پوشد و جلوی دوربین می‌آید. تنش را بالا و پایین می‌آورد تا خوب همه‌ی ریزه‌کاری‌های لباس را توی تنش ببینیم. «دخترا ببیند چه قشنگه من که عاشقش شدم! می‌تونید علاوه بر خانه، توی سفر هم از این لباس استفاده کنید. خیلی راحت و شیکه!» خب پس از یک خانم محجبه تا اینجا یاد گرفتید در سفر چادر نپوشید و یک شومیز کوتاه و شلوار گشاد هم کفایت می‌کند!

ماجرا به همین‌جا ختم نمی‌شود.کمی که صبر کنید آموزش ست کردن رنگ رژ لب تان با عینک دودی‌ و اینکه کدام مدل خط‌چشم به چادرتان می‌آید هم به شما می‌گویند. اینکه کدام سالن زیبایی ناخن بکارید و روی پوست‌تان تتو بزنید که برای خانم های محجبه تخفیف داشته باشد هم معرفی می‌کنند. نمونه کار هم اگر خواستید ناخن‌های کاشت شده خودشان را نشانتان می‌دهند و می‌گوید مشتری دائم فلان سالن زیبایی هستند. نگران احکام شرعی هم نباشید. خانم‌های حجاب‌استایل برای هر کاری توجیه منطقی‌ای دارند که حتما شما را قانع می‌کند.

رقابت در هر حرفه‌ای عضو جدایی ناپذیر آن حرفه‌است. دنیای مد و لباس هم از این قاعده مستثنی نیست. برخی مزون ها و طراحان لباس‌های اسلامی برای جذب هرچه بیشتر مشتری لباس ها و چادرهایی تولید می‌کنند که حجاب را از معنا و مفهوم اصلی‌‌آن که پوشیدگی و سادگی است دور کرده است.

در این بین حجاب استایل ها هم دست به خلاقیت زده‌اند و هر روز اکسسوری های مخصوص حجاب را به نمایش می‌گذارند و با پوشیدن برخی لباس ها و تبلیغ آن، پوشش اسلامی را به سمت وسوی دیگری سوق دادند. آنها مدعی هستند که برخی افراد به دلیل همین پوشش شان جذب حجاب شدند و دلشان می‌خواهد مثل آنها محجبه شوند. حالا بماند که این نوع پوشش اصلا با حدود شرعی حجاب سازگار است که بخواهد ترویج پیدا کند.

در بخش دیگری از این گزارش آمده است: «قدم اول این حجاب استایل‌ها جذاب کردن چادرهای نگین دار و عبا می‌باشد. قدم بعدی به رخ کشیدن تجملات زندگی مذهبی مثل داشتن گوشی‌های اپل و زیورآلات گران قیمت. اما بعد از این دو، گام بعدی حذف چادر و جایگزین کردن عباهای رنگی است.

این عباها به مرور زمان جذب‌تر و کوتاه‌تر می‌شود و نهایتا به شلوار و پیراهن می‌رسد. اثرات این تبلیغات ضد فرهنگ ایرانی اسلامی، بالاتر از تصور ما است. خرید چادر نگین دار و عبای رنگی اصلا کار اشتباهی نیست اما به مرور زمان این افراد در شبکه‌های اجتماعی با برندسازی و تبلیغات سوء تاثیرات خودشان را بر روی سبک زندگی ایرانی اسلامی خواهند گذاشت.»

یک دختر جوان می‌گوید: « برخی از این حجاب استایل ها به شدت مصرف‌گرایی و تجمل‌گرایی را تبلیغ می‌کنند. طوری که هرکس دنبال‌شان کند. کم‌کم به او تلقین می‌شود که چقدر زشتم باید آرایش کنم. تیپم خوب نیست! وسایلم اصلا شیک نیست و باید مثل فلان بلاگر خرید کنم و از همان برندهایی بخرم که آن دارد.

چقدر وسیله کم دارم. گاهی وقت‌ها بعضی وسایلی را که اصلا استفاده نداری دغدغه خریدشان را پیدا می‌کنی. چرا؟! چون فلان بلاگر تبلیغ کرده و طوری از آن وسیله عکس گذاشته و درباره اش حرف زده که آدم فکر می‌کند اگر آن را نخرد از دنیا عقب افتاده است. درصورتی که بخش زیادی از آن لباس‌ها، چادر، یا وسایلی که هر روز به مخاطبان نشان می‌دهند. برای خودشان نیست و صرفا برای تبلیغات گرفته‌اند تا درآمد کسب کنند. اما مخاطب که متوجه این چیزها نیست.»

او درباره تاثیر حجاب استایل ها در زندگی‌اش اینطور روایت می‌کند:برخی از آنها با عنوان حجاب استایل تعداد فالورهای پیج‌شان را بالا می‌آورند و برای جذب بیشتر مخاطب دست به هر کاری می‌زنند حتی اگر با حجاب شان سازگاری نداشته باشد.

من مدت زیادی تعدادی از بلاگرها و حجاب استایل ها را دنبال کردم. آن هم فقط بخاطر اینکه قرار بود ملزومات حجاب را معرفی کنند و سبک‌زندگی اسلامی ترویج بدهند. اما بعد از مدتی، از دنبال کردن‌شان منصرف شدم. چون به عنوان یک مخاطب به من القا می‌شد که می‌توانم چادر را بزارم کنار و عبا جایگزینش کنم،اصلا چرا چادر بپوشم وقتی عبا هست؟! یا اینکه چه اشکالی دارد باچادر آرایش داشته باشم؛این کار اسمش جلب‌توجه نیست فقط معنی‌اش زیبایی در کنار حجاب است یا رنگ‌های جذاب و لباس های پر زرق و برق منافاتی با حجاب ندارد.

درصورتی که پوشش عفیفانه باید پوششی ساده و وزین باشد. منصرف شدم چون قرار بود سبک پوشش و زندگی‌ام با الگوگرفتن از آنها بهتر بشود. اما بهتر که نشد هیچ بدتر هم شد! چادرم را کم‌کم گذاشتم کنار، حرص خرید افتاده بود به جانم، لازم نداشتم ولی می‌خریدم. به خودم که آمدم دیدم دارم مسیر را اشتباه می‌روم،اما متاسفانه این دام آنقدر جذاب و فریبنده است که خیلی از هم‌سن و سال هایم را درگیر خودش کرده.

جلوه‌گری که مطابقتی با دین و اسلام ندارد،عادی سازی برخی پوشش های مخالف عرف با چادر و گاه کشف‌حجاب و بی‌احترامی به اسلام از دلایل مخاطبانی است که خواستار توقف فرهنگ‌سازی از سوی حجاب استایل‌ها شده اند.

گفتمان فرهنگ عفاف و حجاب بر سر خوب یا بد بودن حجاب نیست، صحبت از یک بوم و دو هوایی افراد در جهت بیشتر دیده شدن و درآمد بیشتر است‌،‌ تغییر ارزش‌های جامعه و تبدیل آن به بی ارزشی و نابودی حجاب عفیفانه است؛عدم ثبات و تببین آیین نامه‌ای مشخص باعث ایجاد رفتار سلیقه‌ای در موضوع عفاف و حجاب، بدحجابی مزمن در جامعه شده‌اند و مبلغ حجاب نمایشی و کشف حجاب تدریجی در جامعه، فضای مجازی علی‌الخصوص نسل جوان شده‌اند.

مافیای ضد دینی عفاف و حجاب و چادر چون بختکی در سیطره فرهنگی کشور رخنه کرده است و وظیفه کارگروه مد و لباس کشور‌، نهادهای امنیتی و قضایی برای ساماندهی و حذف صفحات مجازی و عدم حضور این افراد در جشنواره ملی را می‌طلبد تا این کم کاری ها راهی برای مقابله با این تاجران فرهنگی عفاف و حجاب  باشد.

جامعه امروزی شاهد‌ کشف حجاب از نوع حجاب بوده و اگر این ‌تولیدات‌ از رسته‌ی عفاف و حجاب‌،چادر و فرهنگ پوشش اصیل ایرانی‌اسلامی خارج نشود و در زمزه تولیدات ممیز دار قرار نیگیرد شاهد بی حجابی مزمن خواهیم بود که هزینه‌های  جبران ناپذیر و سرباری برای متولیان امر عفاف و حجاب را درپی خواهد داشت.

به گزارش لباس پارسی

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 1 در انتظار بررسی : 1 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.