تاریخ انتشار : یکشنبه ۲۰ شهریور ۱۴۰۱ - ۱۹:۳۶

مرگ ملکه الیزابت و یادآوری «دوران تلخ بریتانیای استعمارگر»

مرگ ملکه الیزابت و یادآوری «دوران تلخ بریتانیای استعمارگر»
الماس کوه نور نه فقط از سمت هند که از سمت پاکستان هم با مشکل ادعای مالکیت مواجه است

مرگ ملکه الیزابت و یادآوری «دوران تلخ بریتانیای استعمارگر»

کاربران توییتر در هند ساعاتی پس از آنکه کاخ باکینگهام خبر مرگ ملکه الیزابت دوم، ملکه فقید بریتانیا را تایید کرد با ترند کردن هشتگ کوه نور خواستار بازگردان این جواهر مشهور و گرانقمیت به کشورشان شدند.

صدها کاربر با مشارکت در این کارزار توییتری مصرانه خواستار آن شدند که الماس کوه نور، از بزرگترین و بحث برانگیزترین الماس‌های جهان پس از مرگ ملکه الیزابت به هند بازگردد.

گفتنی است که نمونه جایگزین و بدل این قطعه الماس تاریخی، گرانقمیت و کمیاب که در تاج ملکه بریتانیا نصب شده برای علاقمندن در برج لندن به نمایش گذاشته شده است.

این الماس درشت که از آن به کوه روشنایی نیز یاد می‌شود پیش‌تر در سالیان دور بارها میان حاکمان هند، مغول، افغان، ایرانی و بریتانیایی دست به دست شده ‌است.

گفته می‌شود الماس کوه نور در نزدیکی حیدرآ‌باد واقع در ایالت آندرا پرادش هند استخراج شد و سپس از سوی یک وزیر ایرانی دربار هند به محمد شاه جهان، پادشاه گورکانی هند اهدا شد و در این کشور ماند.

بر اساس روایات تاریخی،‌ نادر شاه، پایه‌گذار سلسله افشار و از جمله پادشاهان ایران پس از اسلام، در پی تسخیر هند این الماس را به همراه دو قطعه الماس گرانبهای دیگر از جمله «دریای نور» به عنوان غنائم جنگی از هند به تاراج برد.الماس کوه نور سپس در پی تصرف ایران توسط احمد شاه درانی به افغانستان منتقل شد و حدود هفتاد سال در آنجا نگهداری شد.

این سنگ گرانبها پس از آن توسط یک مستشار بریتانیایی از افغانستان خارج و به هند برده شد و از آنجا نیز بر اساس معاهده‌ای میان بریتانیا و هند تسلیم مقامات بریتانیایی شد.

کوه نور که در زمره جواهرات سلطنتی بریتانیا قرار گرفته و زینت‌بخش تاج حکمران این کشور است یک سنگ قیمتی ۱۰۵ قیراطی به شمار می‌رود که پیش‌تر کانون بسیاری از مناقشات سیاسی و حقوقی در هند و نیز اختلافات بر سر مالکیت آن نه تنها از سوی هند بلکه از جانب پاکستان نیز بوده است.

بسیاری از مردم هند ارتباط عاطفی عمیقی با الماس قیمتی و تاریخی «کوه نور» برقرار کرده و معتقدند که الماس کشف شده در کشورشان در قرن چهاردهم در طول دوران استعماری از هند «دزدیده شده» است.

این الماس گرانبها به همراه صدها سنگ قیمتی دیگر پس از انتقال به بریتانیا به بخشی از جواهرات تاج ملکه ویکتوریا تبدیل شد که گفته می شود ارزش فرهنگی، تاریخی و نمادین غیرقابل محاسبه‌ای دارند.

تاج مزین به الماس کوه نور را قرار است کامیلا، همسر چارلز سوم، پادشاه جدید بریتانیا و ملکه جدید این کشور طی مراسمی بر سر گذارد.

ظرف چند ساعت پس از آنکه کاخ باکینگهام خبر درگذشت ملکه الیزابت دوم را اعلام کرد، ده‌ها هزار توییت درباره جواهر تاج اصطلاح «کوه نور» را در هند فراگیر (ترند) کردند.

بسیاری از توییت‌ها با به کار بردن این اصطلاح، از جمله در ده‌ها واکنش به ادای احترام نارندرا مودی، نخست‌وزیر هند، به ملکه فقید، از بریتانیا خواستند الماس کوه نور- یکی از بزرگ‌ترین و بحث‌برانگیزترین الماس‌های جهان- را به کشور مبدا آن بازگرداند.

کوهی‌نور (Kohinoor) که به صورت کوه-نور (Koh-i-Noor) نیز نوشته می‌شود، یک سنگ قیمتی ۱۰۵ قیراطی است که در فارسی به معنای «کوهی از نور» است. این سنگ روی تاج ملکه که در برج لندن به نمایش گذاشته شده است، قرار دارد.

این الماس در میانه اختلاف‌ها‌ بر سر مالکیت آن، کانون جنجال‌های سیاسی و حقوقی در هند شده و نه تنها هند که پاکستان نیز ادعای مالکیت آن را مطرح کرده است.

این موضوع در روابط بین هند و بریتانیا همچنان محل اختلاف است؛ چون بسیاری از مردم هند بر این باورند که این الماس که در قرن چهاردهم در هند پیدا شد، در دوران رژیم استعماری «به سرقت» رفت.

در واقع این الماس از دست بسیاری از فرمانروایان از جمله راجپورت‌ها، شاهزادگان مغول، جنگجویان ایرانی، فرمانروایان افغان و مهاراجه‌های پنجابی گذشت تا به جواهرات تاج بریتانیا رسید.

بنا بر اعلام کاخ سلطنتی بریتانیا، کوه نور قبل از آنکه در سال ۱۸۴۹ به سلطنت بریتانیا تحویل داده شود، از معادن گلکوندا در مرکز هند جنوبی کشف شد.

این سنگ در کنار صدها سنگ قیمتی دیگر بخشی از جواهرات تاج ملکه ویکتوریا را تشکیل داد که گفته می‌شود ارزش فرهنگی، تاریخی و نمادین غیرقابل‌محاسبه‌ای دارد و بخشی از مجموعه سلطنتی باقی مانده‌اند.

این تاج که کلاهی از مخمل بنفش و خز قاقم دارد، در سال ۱۹۳۷ برای ملکه الیزابت، همسر پادشاه جورج ششم، ساخته شد تا آن را در مراسم تاجگذاری همسرش در ۱۲ مه ۱۹۳۷ بر سر بگذارد.

روی بدنه پلاتینی این تاج، دو هزار و ۸۰۰ الماس کار شده است. روی نوار دور تاج، خوشه‌های الماسی وجود دارد که یکی‌درمیان به شکل صلیب و مستطیل درآمده‌اند و دور هر یک، ردیفی الماس با تراش مخروطی قرار دارد.

 

بعضی‌ها این افسانه عامیانه را باور دارند که کوه نور به دلیل ۷۵۰ سال سابقه قتل، جنون خودبزرگ‌بینی و خیانت، طلسم شده است.

به گزارش لباس پارسی

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 1 در انتظار بررسی : 1 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.