دکتر سجاد لطفی در مصاحبه با لباس پارسی

در مصاحبه دکتر سجاد لطفی با لباس پارسی خواهیم خواند:
- خلاصه عملکرد کار گروه مد و لباس کشور از شهریور۱۴۰۰٫
- «دستورالعمل نحوه حضور بازیگران سینما و تلویزیون» که قریب ۱۵ سال معلق مانده بود، درسال۱۴۰۱ مورد تصویب قرار گرفت.
- تدوین سند راهبردی سبک پوشش ایرانی اسلامی.
- عدم عضویت اتحادیه پوشاک تهران در کارگروه مد و لباس کشور از حدود یک سال پیش
دکتر سجاد لطفی دبیرکار گروه مد و لباس کشور:
پیرامون عملکرد کار گروه ساماندهی مد و لباس کشور از شهریور ۱۴۰۰ به بعد را مرور میکنم؛ پس از تغییر و تحول در ساختار کار گروه مد و لباس کشور، کار را با یک نقشه راه مدون پی گرفتیم که بر اساس یک ارزیابی و آسیب شناسی سیاستها و اقدامات گذشته کشور بود و طی حدود ۴۰۰ نفر ساعت مصاحبه با طراحان و تولیدکننده ها و ویژندهای حوزه پوشاک حاصل شد. در این دوره تمرکز را از صرف برگزاری رویدادها اعم از جشنواره و نمایشگاه برداشتیم و به امور زیرساختی که از نهاد دیگری برنمی آید، پرداختیم.
همچنین سعی شد کارگروه به جایگاه بینادستگاهیاش برگردد و این نقش احیا شود؛ یعنی یک نهاد متشکل از وزارت صمت، وزارت آموزش و پرورش، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان صدا و سیما، سازمان برنامه و بودجه، با عضویت سه نهاد مردمی از صنف پوشاک و یک عضو ناظر از کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی. علت این عنوان بینادستگاهی این موضوع است که مد و سبک زندگی یک فن آوری نرم است و با فرهنگ و هویت ملی مرتبط است و باتوجه به تعامل با جهان و لزوم مقابله با هجمه دشمن، این مقوله در عهده مسؤلیت یک سازمان نیست و تلاشی همه گیر را می طلبد.
و این نکته را هم اضافه می کنم که نهادهایی مانند وزارت علوم، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، وزارت ارتباطات و پلیس نظارت بر اماکن عمومی نیز به فراخور این حوزه، مرتبط با مأموریتهای کارگروه مد و لباس کشور هستند که در جلسات کارگروه به عنوان مدعو حضور دارند.
از رسالت های کارگروه، ایجاد تعامل و هماهنگی و ائتلاف بین دستگاه ها برای تحقق اهداف است و یکی از مهمترین اقدامات در این راستا، برگزاری جلسات کارگروه به صورت مستمر و منظم با دستور مشخص است که در این دوره، هر یک ماه و نیم، یک جلسه منعقد شده است و از نتایج آن ایجاد هم افزایی بین دستگاه ها و تصویب دستورالعملهایی بوده است. و این در حالی است که در دوره هایی پیشین، طی سه سال یک جلسه هم برگزار نشده است!
چنین عملکردی نتیجه اش میشود بلاتکلیفی قریب ۱۵ ساله یک بند از آیین نامه اجرایی قانون ساماندهی مد و لباس؛ دستورالعمل «نحوه حضور بازیگران سینما و تلویزیون» که از سال ۱۳۸۷ قرار بوده یک ماهه تصویب شود! و در نهایت این سند، با دغدغه و جدیت دست اندرکاران درسال۱۴۰۱ مورد تصویب قرار گرفت و به زودی ابلاغ خواهد شد.
از رویکردهای ناکارآمد در کارگروه، سوق دادن این نهاد به سوی برگزاری یک سری رویداد ها به طور اخص بود، گرچه از سیاست های کارگروه برگزاری نمایشگاه ها و صدور مجوز برگزاری رویداد مختلف در مد و لباس می باشد که شاخص آن جشنواره مد و لباس فجر است اما این امر یکی از وظایف کارگروه می باشد.
از وظایف اصلی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ساماندهی طراحان لباس بود که این مقوله را با ایجاد سامانه جامع طراحان تدبیر نمودیم که این سامانه به عنوان یک درگاه ارائه خدمات متنوع به طراحان از اواخر سال گذشته شروع به فعالیت نمود. در این سامانه با ارائه آموزشهای فنی و فرهنگی طراحان در «مدارس نوین طراحی لباس» رتبه بندی طراحان رقم میخورد و فعالیت طراحان لباس به صورت حرفه ای برنامه ریزی شده است.
سالهاست که عدم ارتباط بین دانشگاه و صنعت پوشاک به گوش میخورد اما اقدام شایسته و بایسته منتج به نتیجه ای حاصل نشده است لکن ایده «مدرسه نوین طراحی لباس» در این زمینه راهگشاست انشاالله.
مورد بعد شناسه یکپارچه مد و لباس ایران( شیما) است که آن را مرتبط با شناسه کالا نمودیم تا به عنوان یک مجوز بهره برداری عمل نماید و یک استاندارد طراحی و تولید پوشاک است و با تدابیری که اتخاذ شده است از اواخر خرداد ماه به مرحه اجرایی خواهد رسید و از مبدا طراحی و تولید پوشاک نظارت ماهوی انجام خواهد گرفت و طراحان و تولیدکنندگان پوشاک می توانند آثار خود را به ترتیب در سامانه طراحان و سامانه جامع تجارت بارگزاری نموده و مجوز شیما را اخذ نمایند.
یکی از اقدامات مهم زیرساختی که نزدیک به سه سال است پیگیری میشود، نهایی نمودن تدوین سند راهبردی پوشش ایرانی اسلامی و پیگیری آن در ستاد نقشه مهندسی فرهنگی در شورای عالی انقلاب فرهنگی است و در شرف تصویب قرار دارد. این سند یکی از متون راهبردی و بالا دستی کارگروه و حوزه پوشاک می باشد.
در مورد برگزاری جشنواره مد و لباس فجر با ارج نهادن به تلاشهای گذشتگان باید اذعان نمود جشنواره های گذشته آسیب هایی داشت از جمله عدم خروجی تولیدات برگزیدگان در سطح جامعه و عدم همخوانی با فرهنگ اجتماعی جامعه؛ مبتنی بر این ارزیابی، آیین نامه جدید توسط وزیر فرهنگ ابلاغ گردید و در دستور کار قرار گرفت و در حال حاضر شورای علمی جشنواره در صدد است با تدوین «مضامین سبک پوشش» (مودبورد) بتواند فراخوان حرفه ای را در تیرماه اعلام نماید و در نیمه دوم سال اختتامیه جشنواره با آثار شایسته و متعدد ویژندهای پوشاک، تیم های طراحی و طراحان لباس برگزار گردد.
در مورد لایحه حمایت از فرهنگ عفاف و حجاب (حمایت از سلامت اجتماعی) بنده به ماده ۹ این لایحه پیشنهادی اشاره می کنم که بیان می دارد:
مـاده ۹- واردات، تولید و توزیع عمـده لبـاس هایی که استفاده از آنها در انظار عمومی مغایر و منافی عفت عمومی است ممنـوع بـوده و فراجا مـوظـف اسـت ضـمن توقیف لباس های مذکور نسبت به تعطیلی اماکن تولیدی و توزیعی مربـوط اقدام و مرتکب را جهـت اعمـال مجـازات موضـوع بندهای (۴) و (۵) مـاده (۲) قانون نحـوه رسیدگی به تخلفات و مجـازات فروشندگان لباس هایی که استفاده از آنها در ملأ عـام خـلاف شرع است یا عفـت عمـومی را جریحه دار می کند – مصوب ۱۳۶۵- و همچنین لغـو کـلیـه امتیازات، تخفیفات و معافیت هـای اعطایی به مرجع قضایی معرفی کند.
این ماده عملا با مصوبه و ابلاغیه کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور یعنی «دستورالعمل اجرایی صدور شناسه یکپارچه مد و لباس ایران(شیما) که عرض شد کاملا مرتبط است و لازم است از این ظرفیت بهره برد تا از موازی کاری نهادی و سیاستی اجتناب گردد؛ ضابطان امر شامل بازرسان اتحادیه های صنفی و پلیس نظارت بر اماکن عمومی مبتنی بر داده های سامانه شیما اقدام نمایند.
در مورد اتحادیه های صنفی به این نکته اشاره کنم در حال حاضر سه تشکل مردم نهاد عضو کارگروه هستند: اتحادیه تولید و صادرات پوشاک و نساجی ایران،انجمن طراحان پارچه و لباس ایران، شبکه فراگیر عفاف و حجاب.
در گذشته اتحادیه پوشاک تهران عضو کارگروه بود و در حال حاضر نزدیک به یک سال است که مسؤلین اتحادیه پوشاک در کارگروه عضویتی ندارند؛ متاسفانه نماینده اتحادیه تعامل صادقانه و مبتنی بر رویه واحد با کارگروه و تعدد نهادهای حاکمیتی پیرامون این موضوع نداشت و به واسطه عدم کارآمدی لازم از کارگروه کنار گذاشته شد. انشاءالله بعد از انتخابات، در کارگروه مجددا از ظرفیت افراد جدید استفاده خواهیم کرد.
در خاتمه به این مهم اشاره کنم که کارگروه تمام توان و تلاش خود را به سمت هرچه حرفه ای تر نمودن حوزه طراحی لباس برده است چرا که در این صورت است که میتوان به هماوردی و رقابت با جریان اصلی مد یعنی مد غربی در دنیای پوشاک پرداخت.
به گزارش لباس پارسی
برچسب ها :پوشش ایرانی اسلامی ، جشنواره مد و لباس فجر ، دبیر کارگروه مد و لباس کشور ، دکتر سجاد لطفی ، سجاد لطفی ، شناسه یکپارچه مد و لباس ایران ، عفاف و حجاب
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰