نقدی بر مصاحبه زهرا نژاد بهرام عضو شورای شهر تهران
در نظام گفتمان اسلامی لفظی به نام حجاب اختیاری نداریم/مسئله حجاب؛ مسئله هفتم، هشتم زنان ایرانی محسوب میشود

لباس پارسی: موضوع حق خواهی زنان، تاریخ بسیار عمیقی دارد و دغدغه های زنان جهان از جنس مشترک است. همه زنان در جهان نسبت به موضوع فقر، اشتغال، امنیت در خانواده، جامعه و… دغدغه دارند. اما ما مسئله ای به نام حجاب داریم که مسئله هفتم، هشتم زنان ایرانی محسوب می شود. بنابراین فکر می کنم تقلیل دادن مسئله زنان به حجاب کم لطفی به جامعه زنان ایرانی است، در حالی که زنان مسائل عمده و بزرگی تری دارند و می خواهند در خانواده احساس امنیت داشته باشند. زنان ایرانی حتی می خواهند در جامعه احساس امنیت کنند و مهم ترین دغدغه های ما در شورای شهر تهران رفع فضای بی دفاع شهری است.
زنان ایرانی در خصوص حق و حقوق شهروندی خود انتقادات و درخواست بازنگری در قوانین و یا تعیین قوانین بازدارنده و حمایت کننده دارند ولی بیشتر از همه خواست های مهم زنان ایران، رسانه ها بهخصوص رسانه های برون مرزی به بخش حجاب زنان و انتخابی یا اجباری بودن آن می پردازند .حجاب اختیاری چه بخشی از خواست جامعه زنان ایران را در بردارد؟
در سال ۱۳۹۶ معاونت زنان در مورد مسائل زنان در جامعه تحقیقاتی انجام داد. در این تحقیق مطالبات اصلی زنان در ۸ کلانشهر کشور بررسی شد. فکر می کنید موضوع حجاب موضوع چندم این زنان بود؟ مطالبه نحوه حجاب و خواست اختیاری بودن آن در درجه هفتم از خواست های زنان کشور بود. بنابراین دغدغه اصلی زنان حجاب نیست، شاید این موضوع بیشتر برجسته شده است و به نمایش درآمده است. در حالی که دغدغه های زنان ایرانی اشتغال، امنیت و… است که زنان در تمام دنیا این دغدغه ها را دارند.
حضرتعالی در بخشی از سخنان خود فرمودید: زنان ایرانی در خصوص حق و حقوق شهروندی خود انتقادات و درخواست بازنگری در قوانین و یا تعیین قوانین بازدارنده و حمایت کننده دارند.
اشاره به این مطلب کنم در بخشی از فصل یکم کتاب شناخت زنان، نوشته باربارا دی آنجلیس میخوانیم “حدود صد سال است که زنان در جوامع بشری دارای حقوق مدنی شده اند …” در حالی که قرآن کریم هزار و چهارصد سال است که حقوق زنان را معرفی کرده، آن هم در دورانی که حتی بانوان حقی در انحصار وراثت نداشتند، به آنان مطابق وظایف زنانه اشان حقوقی داده شد.
در اینجا جا دارد به حقوق قرآنی زنان که عملا در متن قوانین موضوعه نیز به صراحت ذکر شده است اشاره کنم، آیا شما نماینده همه زنان ایران هستید که میفرمایید زنان ایرانی در خصوص حق و حقوق شهروندی خود انتقادات و درخواست بازنگری در آن را دارنند. آیا در شریعت مقدس اسلام و قرآن کریم که قوانین موضوعه از آن نشات گرفته شده نعوذ بالله می توان دخل و تصرف نمود.لازم دانستم چندی از آیات مبارک قرآن کریم را برای شما ذکر کنم که از بعضی حقوق مصرح زنان مطلع شوید:
البته اینها امتیازاتی است که در دنیا نصیب بانوان میشود و مسلما در آخرت برای زنان مومن و پاکدامن اجر و قرب بیشتری نزد خداوند خواهد بود. در آن دورانی که مردان با درشتگویی و نگاهی تحقیر آمیز به زنان نگاه میکنند، خداوند متعال در آیات متعددی میفرماید با زنانتان به خوبی رفتار کنید: «و عاشروهن بالمعروف» و با زنانتان به نیکی رفتار کنید. (آیه ۱۹ سوره نساء).
این شرایط در تلخ ترین حلال خداوند، یعنی طلاق هم به مردان یادآوری میشود: طلاق (رجعی که شوهر در آن حق رجوع دارد) دو بار است، پس (در هر بار بر شوهر است یا در عده رجوع کردن و او را) به نیکی نگه داشتن و یا (ترک ، رجوع و او را) به خوشی و احسان رها ساختن. و برای شما جایز نیست از آنچه به آنها (به عنوان مهر) داده اید چیزی را پس بگیرید مگر آنکه هر دو بترسند که حدود خدا را برپا ندارند پس اگر (شما حکّام شرع) بیم آن داشتید که آن دو حدود خدا را برپا ندارند (در صورتی که هر دو یکدیگر را نمی خواهند یا زن کراهت شدیده دارد به آنها اعلام کنید که) گناهی بر آنها نیست در آنچه زن (برای رهایی خود بعضی از مهر یا همه آن یا بیشتر از آن را به عنوان عوض طلاق) فدیه دهد. اینها مرزهای خداوند است ، از آنها تجاوز نکنید، و کسانی که از مرزهای خدا تجاوز کنند آنها حقیقتا ستمکارند. (آیه ۲۲۹ سوره نساء).
خداوند در آیه ۲۲۳ سوره بقره میفرماید: «و چون زنان را طلاق گفتید و به پایان عده خویش رسیدند، پس به خوبى نگاهشان دارید یا به خوبى آزادشان کنید و آنان را براى آزار و زیان رساندن به ایشان نگاه مدارید تا به حقوقشان تجاوز کنید و هر کس چنین کند، قطعاً بر خود ستم نموده است و آیات خدا را به ریشخند مگیرید.
آیه ۲۳۶ سوره مبارکه بقره :اگر زنان را قبل از زناشویی یا تعیین مهر، طلاق دهید، گناهى بر شما نیست. آنها را (با هدیهاى مناسب) بهرهمند سازید. آن کس که توانایى دارد، به اندازه توانایىاش و آن کس که تنگدست است، به اندازه خودش، هدیهاى شایسته دهد؛ و این بر نیکوکاران، الزامى است.
همچنین خداوند آیات ذیل را برای دفاع از حقوق زنان فرستاده و به مؤمنان دستور داده تا بدان ها عمل کنند:
آیه ۲۴۱ سوره مبارکه بقره: براى زنان طلاق داده شده، کالاى پسندیده (به عنوان هدیه داده شود و این کار) حقى بر پرهیزکاران است.
آیه ۲۰ سوره مبارکه نساء: و اگر خواستید همسرى دیگر به جاى همسرِ پیشین خود ستانید و به یکى از آنان مال فراوانى داده باشید، چیزى از آن را پس مگیرید. آیا مىخواهید آن مال را به بهتان و گناهِ آشکار بگیرید؟
آیه ۶ سوره مبارکه طلاق: آنها را در همان منزل خویش که میسر شماست بنشانید و به ایشان (در نفقه و سکنى) آزار و زیان نرسانید تا آنان را در مضیقه و رنج در افکنید.
این آیات به خوبی روشن میکند، زن و مرد در کنار یکدیگر، همچون دو کفهی ترازو هستند،در نظام فکری دین اسلام، زن جایگاهی رفیع و مسئولیتهای بزرگی دارد،که اگر در جایگاه اصلی خود که همگام با ساختمان وجودی اوست، قرار گیرد، بسیاری از مشکلات خانواده و اجتماع حل میشود،در فقه اسلامی باید حدود زدن به دقت رعایت شود،شارع مقدس اسلام مسیر رحمانی و نورانی است که چشم و دل مومنان را به صلح و صفا و معرفت روشن میکند به شما پیشنهاد می شود برای شروع خواندن سوره مبارکه الرحمن با معنی فارسی خوانده شود که الگوی زن ایرانی را غرب و جهانی ندانید
حضرتعالی در همین مصاحبه فرمودید: در سال ۱۳۹۶ معاونت زنان در مورد مسائل زنان در جامعه تحقیقاتی انجام داد. در این تحقیق مطالبات اصلی زنان در ۸ کلانشهر کشور بررسی شد. فکر می کنید موضوع حجاب موضوع چندم این زنان بود؟ مطالبه نحوه حجاب و خواست اختیاری بودن آن در درجه هفتم از خواست های زنان کشور بود. بنابراین دغدغه اصلی زنان حجاب نیست، شاید این موضوع بیشتر برجسته شده است و به نمایش درآمده است. در حالی که دغدغه های زنان ایرانی اشتغال، امنیت و… است که زنان در تمام دنیا این دغدغه ها را دارند.
سوال این است تحقیقاتی که در حدود ۳ سال گذشته انجام شده چطور ملاک حال و احوال امروز زنان است و چرا اشاره به آمار دقیق،نوع و چگونگی این تحقیق نفرمودید، در شرایط فعلی که کشور از همه طرف دارای مشکلات عدیده اقتصادی است و دولت های غربی انواع تحریم های ظالمانه را برای مردم و ملت ایران قرار داده اند، بزرگترین دغدغه همه جوانان چه مرد و زن اشتغال است و باز در همین شرایط سخت دولت محترم همه توان خود را برای اشتغال زایی برداشته است وبا ایجاد کارآفرینی روستایی و شهری ایجاد شغل نموده است،اگر آمار بیکاری در کشور قابل نقد است بخاطر فارغ التحصیلانی است که در انواع دانشگاه های خصوصی تحصیل نموده اند و به کم از پست های مدیریتی رضایت نمی دهند وگرنه در اشتغال روستایی و عشایری پویا تر از شهری حرکت بهجلو داریم و زنان کارآفرین بزرگی در این چند ساله به رشد و تعالی رسیده اند که به عنوان اشاره به پویش زنان نسل تحریم که با دیدگاه کارآفرینی اکنون در معاونت ریاست جمهوری در امور زنان و خانواده اشاره کرد که با شناسایی زنان کارآفرین در کل کشور ضمن حمایت مادی از طریق صندوق کارآفرینی امید به ارتقای سطح کیفی آنان کمک می نماید و اما مساله امنیت تفاوت جنسیتی نمی پذیرد ،امنیت شالوده اقتدار و حکومت است و در هیج جای جهان نسبت به آمار جرم زنان ایرانی از امنیت کافی برخوردار نیستند و اگر موارد خاصی پیش آید بیشتر جنبه روانشناسی جرم و امنیت را در بر می گیرد و نباید به کل جامعه و حقوق زنان تسری داد.
شما فرمودیدمطابق تحقیق معاونت زنان در سال ۹۶ که یک تحقیق قدیمی است؛مطالبه نحوه حجاب و خواست اختیاری بودن آن در درجه هفتم از خواست های زنان کشور بوده ولی باید گفت، عفاف و حجاب در ذات هر زن و مرد ایرانی است و تسری آن به زن کاملا اشتباه محض است، همانگونه که پیش از اسلام زنان ایرانی دارای پوشش متناسب بودنند و حتی چادر واژه ای سانسکریت و پارسی دیرینه است، پس چطور شما خواسته زنان ایرانی را اولویت سنجی نموده اید که اولویت هفتم حجاب اختیاری یا اجباری شده است،در نظام گفتمان اسلامی لفظی به نام حجاب اختیاری نداریم و فقط نوع پوشش در اولویت است رهبر انقلاب حجاب را از تعالیم اسلام برای رشد فکری، علمی، اجتماعی، سیاسی و فضیلتی و معنوی زنان و از نعمت های الهی و هدف اسلام از تاکید بر حجاب را حفظ عفت زن می دانند و تصریح می کنند: حجاب سبب رسیدن زن به رتبه هایی معنوی و عالی، سبب جلوگیری از لغزش و سبب امنیت زن و مرد می شود. رهبر معظم انقلاب از برنامه ریزی دشمن درباره « نقطه حسّاسِ هویّت مستقلّ فرهنگیِ زنِ مسلمان» سخن میگویند و با اشاره به توطئه و تلاش رسانهای دشمن درباره حجاب، القای محدودیت بودن حجاب و دنبال کردن خط دشمن توسط عدهای خواص در داخل، تأکید اکید امام را درباره لزوم حجاب داشتن زنان گوشزد و بر حرام شرعی بودن بی حجابی در اجتماع تأکید میکنند.
رهبر انقلاب در این باره ترویج بی حجابی را ترفند غرب برای از بین بردن حیا و انتقاد غرب از رعایت حجاب در ایران را نشانی از گمراهی غرب و تناقض شدید فرهنگ غربی میدانند.
رهبر انقلاب همچنین حجاب را از تعالیم اسلام برای رشد فکری، علمی، اجتماعی، سیاسی و فضیلتی و معنوی زنان و از نعمت های الهی و هدف اسلام از تاکید بر حجاب را حفظ عفت زن می دانند و تصریح میکنند: حجاب سبب رسیدن زن به رتبه هایی معنوی و عالی، سبب جلوگیری از لغزش و سبب امنیت زن و مرد می شود.
رهبر انقلاب وظایف مسئولان را در این باره بر میشمارند و بر تکلیف حکومت اسلامی درباره ممانعت از رواج حرام الهی در جامعه و مقابله با بیحجابی در ملاء تأکید میکنند.
منافات نداشتن حجاب با پیشرفت زنان،موضوع دیگری است که رهبر انقلاب به آن اشاره میکنند.رهبر انقلاب حجاب را وسیله مصونیّت زن و نه محدودیّت او،مایه تشخص، وقار و متانت زن،مایه آزادی زن، عامل ارزشگذاری زن و سبب تکریم زن میدانند.
شعار بودن مسئله عدالت جنسیتی در غرب و ابزار بودن آن در دست غربیها برای رسیدن به مقاصدِ پلیدشان، شاخص دیگر مورد نظر رهبر انقلاب است.
رهبر انقلاب همچنین با اشاره به انحرافی بودن الگوی زن غربی،ویژگیهای او را برهنگی،مظهر مصرف و آرایش، جلوهگر در مقابل مردان و در معرض التذاذ، وسیله هیجان جنسیِ مرد و مظهر ولنگاری و بیبندوباری بر میشمارند.
در مابقی صحبت های شما عناوینی با این امر می بینیم: مردان به تنهایی نمی توانند جهان را اداره کنند،توافق های محضری برای دور شدن از تبعیض های قانونی،فضای مجازی باید بدون محدودیت باشد،برای جوانان ممنوع میکنیم، خودمان انجام می دهیم،زنان از طریق فضای مجازی راه ۲۰۰ ساله را ده سال طیکردند.
و می بایست گفت؛ مشارکت زنان در جامعه در دولت تدبیر و امید بیش از همه دولت های پیشین بوده و حتی جایگاهی که شما در حال حاضر دارید مدیون همین سیاستگذاری های دولت است، شایسته است کمی مطالعه دقیق تری نموده و مشاهده فرمایید چند سفیر، فرماندار، نماینده مجلس، مدیران و معاونین و بخشداران را زنان تشکیل داده اند و هیچ فردی حامی اداره حکومت مختص به مردان نبوده و نخواهد بود.
توافقات محضری هیچ ادله حقوقی متناسب در جهت انسجام نظام خانواده در ایران اسلامی نیست، مسائل و مشکلات در جهت ایفای نقش حقوقی زنان در خانواده می بایست از طریق لوایح قانونی و از طریق قوای سه گانه حکومتی حل و فصل شود و در غیر اینصورت کانون خانواده دچار تزلزل بیشتر از این ها خواهد شد و هر روز شاهد حضور خانواده برای شروط جدید در دفاتر محضری خواهیم بود و می بایست کمی معقول تر پیرامون آن صحبت شود.
فضای مجازی دنیایی بسیار تخصصی است و اگر زنان از طریق فضای مجازی راه ۲۰۰ ساله را ده سال طیکردند، نیاز بسیار مبرمی است که آنرا به مردان آموزش دهند و بدانیم این راه ۲۰۰ ساله چگونه سپری شده و تاسف بخوریم که زنان ایران اسلامی با پیشینه و هویت ملی و تاریخی چگونه۲۰۰ سال از دنیا عقب بوده اند و صرفا با فضای مجازی به اغنای فرهنگی رسیده اند واین صحبت عملا توهین به هویت فرهنگی زنان ایران است و کاش کمی تاریخ معاصر ایران را در این ۲۰۰ سال مطالعه می کردید و کم نبودند امثال؛بیبی مریم بختیاری ها و پیشنهاد می گردد کتاب زنان برتر ایران زمین را به قلم پریسا آقارفیعی و یا کتاب های مشابه در این زمینه را مطالعه بفرمایید، زن ایرانی در تاریخ معاصر از پیشتازان علم و ادب،سیاست و اقتدار بوده است.
و آنچه برای جوانان ممنوع شده و دیگران انجام می دهند، هرچه کنکاش کردیم جز از خود مسئولین بر نمیآید اگر رطبی خورده اند و جوانان را منع رطب می کنند، پس حق الناسی است که روزی باید پاسخگو باشند.
و در آخر کاش به اندازه این همه دغدغه هایی که پیرامون فعالیت و حقوق زنان داشتید نسبت به ایفای وظایف نمایندگی در شورای شهر اقدام می فرمودید تا شهر تهران دچار این همه معضلات شهری نبود.
توفیق عمل برای شما آرزومندم
محمدرضا بورنگ
برچسب ها :حجاب و عفاف
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰