تاریخ انتشار : جمعه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۹:۳۸

روز جهانی رقص

روز جهانی رقص
روز ۲۹ آوریل (۹ اردیبهشت) روز جهانی رقص است. ما در این گالری تنها به گوشه‌ای از رقص‌های ایرانی پرداخته‌ایم.

به گزارش لباس پارسی:

۱) روز جهانی رقص: کمیته تئاتر و رقص یونسکو روز ۲۹ آوریل را روز جهانی رقص اعلام کرده است. پس از انقلاب اسلامی، حکومت ایران رقص را جزء هنرهای ممنوعه اعلام کرد. با این همه، رقص با عنوان “حرکات موزن” به حیات خود ادامه داد و رقص‌های محلی اقوام مختلف ایرانی هر از گاه توانستند به مناسبت‌های مختلف فرصت تنفس بیابند؛ هنری که در ایران قدمتی چند هزار ساله دارد.رقص

 

۲) ورشرنک، رقص محلی سبزوار: گفته می‌شود که ورشرنگ رقصی است که در زمان حمله مغول‌ها ، که هرگونه تحرک نظامی ایرانیان ممنوع بودند مورد توجه قرار گرفت. سبزواری‌ها در پوشش این رقص در واقع مهارت‌های نظامی را تمرین می‌کردند. رقص ورشرنگ فلسفه‌ دیگری نیز دارد و از آن به عنوان آیین شکرگذاری پس از برداشت محصول کشاورزان یاد می‌شود.

۳) رقص هتن یا هتم: هتن به معنی کرانه‌های کوه یا شیربیشه و نوعی سماع عارفانه است که در آن افراد دایره‌ای درست می‌کنند و در حال گردش پاهای خود را به زمین می‌کوبند. بعد به تدریج به رقص خود سرعت می‌دهند و در حال چرخیدن دست‌های خود را به هم می‌کوبند و دایره را کوچک‌تر می‌کنند.

۴) چوب بازی: این رقص شاید نمونه‌ای از شمشیربازی‌های ایران باستان باشد که در آن دونفر به صورت دایره‌ای می‌چرخند. آنها دو چوب در دست دارند و نفر اول چوب‌های خود را به چوب‌های نفر دوم می‌زند و هر که چوبش شکسته شود، از دایره بیرون می‌رود. این رقص در خراسان و سیستان و بلوچستان به شکلی تقریبا مشابه اجرا می‌شود.

۵) رقص شمشیر: در میان رقص‌های مردانه سیستان و بلوچستان می‌توان به رقص شمشیر و یا صورت ساده‌تر آن یعنی رقص چوب اشاره کرد که به همراه دهل و ساز اجرا می‌شوند.

 

۶) رقص کردی: رقص کردی بخشی از آیین‌های نمایشی کردها است که بصورت گروهی و به شکل حلقه‌ای ناکامل مرکب از رقصندگان زن و مرد در حالی اجرا می‌شود که پنجه دست‌هایشان به هم گره خورده است و از چپ به راست در حرکت هستند..

۷) رقص قشقایی‌ها: زنان مردان با لباس‌های محلی در یک دایره بزرگ این رقص را اجرا می‌کنند. رقصنده‌ها معمولا دستمال‌های رنگی در دست دارد و همراه با حرکت پاها و نوای نی و نقاره دستان خود را بالا و پایین می‌برند..

۸) همراهی تشمال با رقص: رقص با موسقی سنتی که تشمال گفته می‌شود همراه است. تشمال از کرنا (سرنا) و دهل (طبل) تشکیل شده است. نوع کوچک این ساز که به آن ساز چپ می‌گویند را در مراسم عزاداری می‌نوازند.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.