محمدرضا بورنگ
بررسی عملکرد کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور (۱)

فعالیتهای دبیرخانه کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور براساس اهداف و وظایف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و اسناد بالادستی مشتمل بر یازده ماده و سه تبصره در جلسه علنی روز سهشنبه مورخ دوازدهم دی ماه یک هزار و سیصد و هشتاد و پنج مجلس شورای اسلامی تصویب و در تاریخ ۱۳۸۵/۱۰/۲۰ به تایید شورای محترم نگهبان رسید و بنا به پیشنهاد شماره ۱/۴۵۴۳ مورخ ۱۳۸۶/۲/۲۳ وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی و به استناد ماده (۱۱) قانون ساماندهی مدولباس مصوب ۱۳۸۵،هیات وزیران آییننامه اجرایی قانون ساماندهی مد و لباس تصویب وجهت اجرا ابلاغ شد.
دستگاههای اجرایی در آییننامه اجرایی قانون کارگروه ساماندهی مد و لباس عبارتند از:
وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی
وزارت بازرگانی
وزارت صنایع و معادن
وزارت آموزش وپرورش
سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران
معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رییس جمهور
حال با توجه به این قانون رسانه لباس پارسی عملکرد ۱۵ ساله کارگروه را بررسی می نماید؛ عملکردی که بیشتر به کشتی در گل نشسته بی شباهت نباشد و ضعف در سیاستگذازی و مدیریت پویا در این مجموعه و ناکارآمدی در میدان فرهنگ سهم به سزایی در عقب گرد فرهنگی پوشش جامعه و ایجاد سازمانی بی ضابطه که بایسته است به جای ساماندهی مد و لباس، ابتدا به ساماندهی سیاست های ناکارآمد خود بپردازد، گرچه سازمان های دیگر نیز به عنوان متولی در این امر سهیم می باشند اما چون مسولیت اصلی و اجرایی با معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد می باشد، به عنوان رئیس و تعیین کننده دبیر لاجرم می بایست پاسخگوی تمام کم کاریها و مشکلات باشد.
کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور براساس قانون مصوب مجلس شورای اسلامی و آئیننامه اجرایی مصوب هیأت دولت وظیفه ترویج الگوهای بومی و ملی مد و لباس، هدایت بازار تولید و عرضه البسه و پوشاک براساس طرحها و الگوهای داخلی و نیز ترغیب عموم مردم به پرهیز از انتخاب و مصرف الگوهای بیگانه و غیرمأنوس در توسعه و ترویج سبک زندگی ایرانی و اسلامی را برعهده دارد.
شروع فعالیت کارگروه مد و لباس با آقای علیرضا حسین زاده به عنوان بیان گذار بنیاد مد و لباس کشورآغاز گردید.(۱۳۹۹- ۱۳۸۸)
دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس: قواعد واردات پوشاک به کشور ضابطه مشخصی ندارد(فارس- سهشنبه ۷ مهر۱۳۸۸)
قوانین واردات پوشاک به کشور دارای ضابطه پایدار و مشخصی نیست. درباره واردات پوشاک به خصوص شلوارها و لباس های زنانه از کشورهای غربی گفت: تاکنون قواعد و قوانین خاصی برای ساماندهی واردات پوشاک اعمال نشده است.
وی افزود: متاسفانه در کشور تولید صنعتی برای پوشاک بانوان نداریم و لباس های زنانه به صورت انبوه و ملی تولید نمی شود و آنچه که به بازار وارد می شود اغلب تولیدات زیرزمینی و خانگی است. حسین زاده افزود: واردات پوشاک باید توسط گمرک یا وزارت بازرگانی ساماندهی و نظارت شود تا هر کسی نتواند صرفا به دلیل داشتن پول بازار پوشاک داخلی را مختل کند.
دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس گفت: این درست نیست که هر کالایی صرفا به دلیل خارجی بودن وارد بازار ایران شود و بر ورود مدها و لباس های غربی بدون توجه به فرهنگ ایرانی نظارتی نباشد.
کارگروه ساماندهی مد کرکره اش پایین است.(مهر- ۳ دی۱۳۸۹)
دبیر سابق کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور گفت:بعد از جلسه تیرماه امسال، این کارگروه تا کنون هیچ جلسه ای نداشته و از ابتدای سال تا کنون تنها یک جلسه تشکیل داده است.
علیرضا حسین زاده افزود: در آخرین جلسه کارگروه ملی مد و لباس، تشکیل بنیاد ملی مد و جایگزینی آن با این کارگروه تصویب شد که کارگروه مد از آن زمان پیگیر تهیه اساسنامه این بنیاد است.
وی با اشاره به تودیع خود از این سمت و سرپرستی معاون آموزشی وزارت ارشاد در این کارگروه اظهار داشت: تیم جدید به دنبال اقداماتی است که قابلیت گزارش دهی را داشته باشد و بیشتر قصد تمرکز بر برگزاری نمایشگاه و جشنواره را دارد، این در حالی است که در مدت دو سال اخیر کارگروه ساماندهی مد و لباس بیشتر بر اقدامات ضروری و بنیادی تاکید داشته است.
دبیر بعدی کارگروه آقای عیسی کشاورز بود(۱۳۹۲-۱۳۹۰)
عیسی کشاورز (۲ آبان۱۳۹۰- تارنمای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی)
امسال در نمایشگاه قرآن چرخه تولید طراحان حوزه چادر را به طور تخصصی برگزار کردیم، هم اکنون در حدود یک میلیارد متر پارچه چادری در کشور مصرف میکنیم که فقط در حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ متر آن تولید داخل بوده و بقیه به صورت قاچاق وارد کشور میشود.
وی افزود: ۳۷ طرح جدید چادر آماده تولید است و در تلاش هستیم تا ژورنال آن را با رعایت استاندارها رونمایی کنیم. همچنین در سالهای آینده نمایشگاههای چادر را با قوت بیشتری برگزار خواهیم کرد.
اواخر آبانماه نمایشگاه مانتو برگزار خواهد شد گفت: تاکنون حدود ۴۵۰ طرح به دبیرخانه نمایشگاه ارسال شده است و انتظار داریم تا طی ۲۵ روز فرصت باقیمانده حدود ۱۰۰۰ طرح به دبیرخانه نمایشگاه برسد که از این تعداد در حدود ۱۰۰ تا ۲۰۰ طرح را در نمایشگاه مانتو رونمایی خواهیم کرد.
کشاورز ادامه داد: مدلهای جدید مانتو که در نمایشگاه رونمایی خواهند شد در سطح یکصد فروشگاه تهران عرضه خواهند شد و مردم میتوانند برای خرید آنها به این مراکز منتخب مراجعه کنند.
کشاورز با اشاره به اینکه برای اجرایی شدن مصوبات کارگروه ساماندهی مد و لباس نیازمند حمایت تمام نهادهای عضو هستیم عنوان کرد: پیشنهاد ۵ میلیارد تومان اعتبار برای ساماندهی مد و لباس را در بودجه سال آینده در نظر داریم.
عیسی کشاورز، دبیر کارگروه مد و لباس وزارت ارشاد( بصیرت-۱۳۹۰/۰۵/۱۲)
مثلث مافیای مد و لباس کشور عبارتند از:
۱- سودجویانی که با ارائه مدها در جامعه بهدنبال سود بیشتر هستند و از لحاظ سیاسی با نظام دشمنی ندارند.
۲- جریان معاند نظام که با صرف هزینههای کلان هدفمند در بخش مد و لباس، اهداف سیاسی خود را دنبال میکند.
۳- جریان پیچیده فرهنگی و رسانهها که به موازات ضلع دوم عمل میکنند.
عیسی کشاورز سرپرست (تارنمای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی- ۲۱ آبان ۱۳۹۰)
یک جریان سودجو، پیچیده و بعضاً با نگرش براندازی در عرصه فرهنگی در حوزه پوشاک وجود دارد که مثلث مافیا را تشکیل میدهد از وضعیت کنونی نه طراح، نه تولیدکننده و نه مصرفکننده راضی نیستند. مصرفکننده همچنان از نبود لباسهای تأیید شده در بازار پوشاک گلایه دارد و نمیتواند لباس دلخواهش را در این آشفته بازار پیدا کند.
نتیجه هم همین است که میبینید؛ از شمال تا جنوب، از شرق تا غرب تهران را بگردید آن لباسی که مناسب شما باشد پیدا نمیشود،گویی همه بازار در اختیار و انحصار افرادی است که هرگونه دلشان میخواهد تصمیمگیری و اجرا میکنند اینکه امروز چه میخواهند معلوم نیست، اما قطعاً هر طور که اراده کنند، پیش خواهند رفت، خوراک آنها هم از قبل آماده شده، اصلاً تغذیه و تولیدات بازار پوشاک در دستان آنهاست این شما هستید که از مدل محدود طرحها به یکی راضی میشوید و اگر هم ناراحتید که هستید.
برای آنها چه تفاوتی دارد که یک مشتری از میلیونها مشتری خود را از دست بدهند، فردا با طرح جدیدی خسارت اندک خود را جبران میکنند آن هم در حاشیهای که امن است و کسی دستش هم به آنها نمیرسد. یک جریان سودجو، پیچیده و بعضاً با نگرش براندازی در عرصه فرهنگی در حوزه پوشاک وجود دارد که یک مافیای سه سر را تشکیل میدهند.
بزرگترین ضعف ما در این حوزه بیبصیرتی ما به آن اتفاقی است که در عرصه پوشاک در حال وقوع است، دومین معضل ما نبود یک استراتژی مدون فرهنگی در این حوزه است، ما متوجه نیستیم که چه چیزی میپوشیم، فکر میکنیم بیحجابی فقط در مصادیق ظاهریاش خلاصه میشود در حالی که ما باید به جریانهای پشت پرده هم بپردازیم، طبیعی است که در این چرخه، طرح طراحان ما خریداری نشود، اصلاً اجازه چنین رقابتی به آنها داده نمیشود.
ما مافیای جدی و قدرتمندی دراین حوزه داریم. در حوزه پوشاک و مدیریت پوشش در کشور دغدغه جدی وجود دارد و راه برون رفت از این بحران، داشتن یک برنامه جامع و هدفمند در این حوزه است، شاید مجلس در بحث قانون ساماندهی مد و لباس و دولت در موضوع عفاف و حجاب راه را برای مدیریت موضوع باز گذاشته باشند، اما این همه کار نیست.
با این قانون و مقررات مشکلات ما حل نمیشود، مسئله پوشاک یک موضوع بسیار پیچیده فرهنگی است، ما با تهاجم فرهنگی، جنگ نرم و شبیخون فرهنگی روبهرو هستیم بنابراین باید بپذیریم که در حال حاضر در عرصه پوشاک این جریان فعال است.
دبیر دیگر کارگروه آقای کیوان سهرابی بودند (۱۳۹۲ – ۱۳۹۰)
(هنر آنلاین – سمیه باقری -۱۳۹۱/۰۵/۱۴)
با توجه به اینکه اخیرا بنیاد ملی مد ولباس افتتاح شد کمی درباره حوزه کارگروه و بنیاد و تفکیک وظایف این دو سازمان برایمان بگویید؟
در ابتدای امر پس از تدوین قانون ساماندهی مد ولباس، اعضای کارگروه و شرح وظایف آنان مشخص شد اما به دلیل برخی نقاط ضعف در این قانون و نیاز برای گسترده تر شدن فعالیت ها، نیاز به اقدامات تازه ای احساس شد.
در واقع به دنبال دغدغه برخی از مسئولین به ویژه مقام معظم رهبری در مورد حوزه عفاف و حجاب و برخی از مسائل مد و مدگرایی، لازم بود سیستمی فعال شود تا بتواند تصمیمات کلان را به عنوان یک موسسه غیردولتی به اجرا درآورد.
لذا چون کارگروه ساماندهی مد و لباس یک ارگان کاملا دولتی است و با توجه به فعال سازی حوزه های مختلف مرتبط با مد و لباس از جمله جامعه طراحان، تولیدکنندگان، توزیع کنندگان و حتی دانشگاهیان نظارت دولت و حضور بخش خصوصی الزامی شد.
در قانون ساماندهی مد ولباس وظایف مربوط به هر دستگاه مشخص شده است لذا لازم نیست که ما چیزی بگوییم چرا که این وظایف در بنیاد ملی مد ولباس اجرا خواهد شد.
در بنیاد ملی مد ولباس تعداد دستگاه های دولتی شرکت کننده بسیار بیشتر از کارگروه است که این خود یک اقدام مثبت است لذا دستگاه ها باید طبق شرح وظایف مشخص شده در قانون حرکت کنند.
از نظر من وزارت آموزش و پرورش بیشترین مخاطب را با بیش از ۱۸ میلیون دانش آموز دختر و پسر دارد و یکی ازدستگاه هایی است که باید به جدیت در بحث محتوایی پوشش وارد شود.
البته اقدامات مثبتی برای وارد کردن سایر نهادها به این حوزه انجام شده مثلا در بنیاد ملی مد و لباس بخش دانشگاهی و کمیته علمی را راه اندازی کرده ایم و وزات علوم با اینکه سابقا عضو کارگروه مد ولباس نبود اما در هیات امنا بنیاد ملی مد ولباس حضور خواهد داشت. معتقدم با اجرای همین شرح وظایف در یک پروسه ۵ تا ۱۰ سال موفق خواهیم شد.
دیگر مدیر بنیاد آقای عیسی کلانتری سپهر بود که به عنوان سرپرست مدتی سکان دار این سمت بود.
(ایسنا -۲۸ بهمن ۱۳۹۴)
کلانتری سپهر: مد و لباس یکی از مسائلی است که میتواند در سبک زندگی مردم تاثیر گذار باشد. نحوه پوشیدن لباس، معرف شخصیت فردی و اجتماعی ماست. در دین اسلام هم آورده شده که ما یکسری مسئولیتهای فردی و اجتماعی داریم. اگر به اسناد احادیث قرآنی و دین اسلام درباره لباس توجه کنیم، متوجه میشویم که بُعد فردی- اجتماعی دارد.
اگر ما در جامعه لباس ناهنجار بپوشم در دنیا هم به همان نام شناخته میشویم و زمانی هم که لباس مرتب میپوشیم همهی دنیا روی ما حساب دیگری باز میکنند.
مردم هندوستان و ژاپن همچنان لباس سنتی خودشان را حفظ کردهاند و سعی میکنند در هر مراسمی هم که شرکت میکنند همان لباس سنتیشان را بپوشند.
ما در کشورمان اقوامی داریم که لباس بسیار زیبایی دارند. مردم شمال کشور با همان لباس شان کشاورزی میکنند. حتی عشایر ایران هم لباسهای بسیار زیبایی دارند. اقوام کشور ما لباس مناسب هر فصل را دارند.
او گفت: بسیاری از اقوام ایرانی در جشنوارههای گوناگون از لباسهای محلی خود استفاده میکنند. ما باید لباس ایرانی-اسلامی داشته باشیم و آن را به صورتی اینترنتی ارائه دهیم.
به هرحال تکنولوژی میتواند کمک بزرگی به ما کند. ما بعد از طراحی نیاز به نساجی هم داریم. متاسفانه هنوز چادرهایی که زنان ما در بازار می خرند ایرانی نیستند. ما میتوانیم کارخانههای نساجی بسیاری راه اندازی کنیم تا منجربه اشتغالزایی هم شود.
دبیر بعدی کارگروه مد و لباس که تقریبا بیشترین مدت مدیریت را در این سمت داشت حمید قبادی دانا بود(۱۳۹۸-۱۳۹۲)
(قدس آنلاین- ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۶)
حمید قبادی دانا: یکی از مأموریتهای بسیار مهم کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور، الگوسازی و ارائه طرحهای متناسب با شاخصها و معیارهای ایرانی و اسلامی است. شاخصهایی که مدتی است تدوین شده و در اختیار فعالان، طراحان و بخصوص مبدعان و خالقان آثار و تولیدکنندگان قرار گرفته است.
فاصله موجود بین نگاه صرف هنری با نگاه تجاری را مشکل بزرگ این بخش میداند و میگوید: در سالهای اخیر تلاش کردهایم فاصله بین هنر و صنعت را کم کنیم. به بیان دیگر مردم مصرفکننده محصولی هستند که با شاخصهای فرهنگی هماهنگی بیشتر داشته و در دسترس باشد تا بتوانند آن را تهیه کنند. علاوه بر آن تولیدکنندگان هم به دنبال آثاری هستند که بتوانند با قیمت تمام شده مناسب، آن را به جامعه ارائه کنند. در کارهای هنری به رغم داشتن ایدههای مبتکرانه و خلاقانه، ممکن است امکان تولید انبوه برای آن اثر وجود نداشته باشد.
دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور از اقدامهای انجام شده برای برطرف کردن خلأ موجود سخن میگوید و عنوان میکند: یکی از ضعفهای جدی ما در کاربردی کردن آثار، وجود این فاصله است که تلاش میشود، کارگروه با هماهنگی اتحادیهها، تشکلها و بخصوص تولیدکنندگان هر چه بیشتر این فاصله را کم کند تا کمکم تعداد بیشتری از آثار جنبه کاربردی پیدا کنند.
براساس برآورد و نقطه نظرات کارشناسی در طول سال، حداقل نیاز جامعه بانوان کشور به« لباس اجتماع» افزون بر ۴۰ میلیون دست است.
وی میافزاید: کارگروه مد و لباس ایرانی پیشبینی کرده است که هر رویدادی در کشور رخ دهد، دارای اهداف، مأموریت و برنامهریزیهای خاص خودش باشد. به همین منظور جلساتی با بخش علمی دانشگاه داشتیم که نمایشگاه به یک هدف و سرانجام منطقی دست پیدا کند. هر کدام از جشنوارهها مأموریت خاصی را دنبال کرده و هر کدام از آنها بخشی از نیاز جامعه را پاسخ دهند.
ما معتقدیم رویدادهای فرهنگی تا زمانی که جنبه مادی و شکلی و ملموس به خود نگیرند قابلیت تأثیرگذاری زیادی نخواهند داشت. جشنوارهها باید کمک کنند که به قابلیتهای فرهنگی حوزه مد و لباس جنبههای عینی و ملموس بدهند.
(مهر- ۶ اسفند ۱۳۹۷)
حمید قبادی دبیر کارگروه مد و لباس وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی؛ نفر اول تصمیم گیری رسمی در حوزه مد و لباس در کشور است و طبیعتا چالش همیشگی اداره دستوری و بخش نامه ای فرهنگ حالا در حوزه او که ربط مستقیمی به سبک زندگی و به تعبیری حوزه خصوصی زندگی آدم ها دارد حسابی جدی است.
قبادی مشهور است به برگزاری جشنوارهها و نمایشگاههای متعددی در حوزه مد و پوشاک ایران، او در کارش بسیار مصمم و جدی است. می گوید میخواهد در حوزه مد و لباس جریانسازی کند و موضوعات مهمی که در فکر، فرهنگ و اندیشه فعلی جامعه ایرانی جا ندارد را به مخاطب از صدر تا ذیل (تصمیمگیران، تصمیمسازان، مدیران، مصرفکننده) گوشزد کنند.
قبادی معتقد است که در حوزه مد و لباس به غیر از مبحث مدلینگ که خلاف مقررات کشور است هیچگونه محدودیتی وجود ندارد و هیچ ممنوعیتی در حوزه طراحی نیست.
کارگروه مد و لباس یک نهاد هماهنگکننده است لزوما نهاد مجری نیست، نهادی است که بین اجزای مرتبط با مد و لباس در کشور وظیفه قانونی بر عهده دارد که هماهنگیها را بر اساس قانون و وظایف پیشبینی شده، انجام دهد.
همچنین مطالبهگری و نظارت میکند، عملکردها را منتشر می کند و امتیاز میدهد، تحلیل میکند، وضعیتها را در سایر حوزهها توضیح میهد که تا به امروز به این امورات تا بخشهایی انجام داده است.
در بعضی مواقع تعمدا این امر هست که برخی از افراد میگویند مافیا وجود دارد، یا شبکههای غیررسمی ناخوانده میگویند پشت پرده با هم هماهنگ هستند بله از این بابت ممکن است که تضاد وجود داشته باشد.
یعنی یک گروه خاص در جهت منافع خودشان درصدد این هستند بحث قاچاق تحت هیچ شرایطی از بین نرود. یعنی منافع گروهی مانع پیشرفت در کشور میشود بله این موضوع در تضاد منافع ملی است البته نه تنها در حوزه طراحی و پوشاک بلکه تضاد در منافع ملی.
اینطوری بگویم که اهتمام کافی نداشتن بیشتر به چشم میخورد تا بگوییم که شکاف عمیق و جدی وجود دارد. بببینید مخاطبان ما مشخص هستند و عموم مردم مصرف کنندهاند.
حمید قبادی در ۱۳۹۸/۵/۶ با حکم معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از سمتش برکنار و حجتالاسلام سیف جمالی، مدیر فرهنگی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه علم و صنعت، سرپرست جدید کارگروه مد و لباس شد و چندی بعد به عنوان اولین دبیر زن کار گروه مد و لباس منصوب شدند.
سیده مرضیه شفاپور(۱۳۹۸- ۱۴۰۰)
آغار به فعالیت ایشان با همهگیری ویروس کرونا مصادف بود ولی در همین حال فعالیت کارگروه با شرایط سخت و محدودیت های فراروان، کارشکنیها و عدم برگزاری جشنوارهها بهصورت حضوری و بیانگیزهای طراحان مد در عدم برنامهی منسجم کارگروه، خسته از نمایشگاههای بی هدف که هیچ بهروری در تولید و رونق اقتصادی طراحان مد نداشت، مدیریت چند سویه در کارگروه که میراث ضعف در مدیران اجرای گذشته بود و باعث ایجاد شکاف بین طراحان، کارگروه و تولیدکنندگان بود، آغاز گردید و به جرات میتوان اذعان نمود که در این فصل از تصدی مدیریت کارگروه که در سخت ترین شرایط کاری بود، بیشترین فعالیتهای که در مدت تصدی مدیران قبلی انجام شده بود را شاهد بودیم، بیشترن تعداد سفرهای استانی در ساماندهی طراحان مد در دوران کرونا که باعث بیماری کرونا برای دبیر کارگروه گردید ولی این مدیر جهادی از تلاش برای ساماندهی طراحان دست برنداشت از برنامهریزی جهت لباس المپیک تا تثبیت برگزاری هفته مد تهران که برای اهالی مد آرزوی دیرینهای بود؛ پیش رفت.
با پیگیریهای ایشان بودجه معینی برای اولین بار از قوه قضاییه برای کارگروه( مبلغ ۴۶۰ میلیون تومان) جذب شد که به حساب هنرهای تجسمی واریز گردید، همین مدیریت جهادی، شفافیت در بودجه مالی کارگروه و تلاشهای بی شائبه ایشان به مذاق سایههای پنهان در صنعت مد و لباس خوش نیامد و میراث ایشان برای کارگروه با توجه به یک سال و اندی مدیریت وی قابل قیاس با هیچ یک از دبیران کارگروه نخواهد بود.
(باشگاه خبرنگاران جوان- ۳ آبان ۱۳۹۹)
تستِ پی سی آر، سیده مرضیه شفاپور دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس مثبت اعلام شد. به این ترتیب وی برای دومین بار به کووید ۱۹ مبتلا شد.
پیش از این شفاپور در تیرماه کرونا گرفته بود؛ آن زمان حتی بخشهایی از ریه این فعال حوزه مد و لباس نیز درگیر شده بود.خوشبختانه این بار شفاپور به نمونه خفیف کرونا مبتلا شده است.
وی در قرنطینه به سر میبرد و منتظر است که این بیماری را با سلامت پشت سر بگذارد. کارگروه ساماندهی مد و لباس از آغاز شیوع ویروس کرونا در کشور، فضای کاری خود را معطوف به حمایت از تولید در زمینه بهداشتی و درمانی کرده است؛ تولید ماسک، لباسِ پرستاران و… با تلاش کارگروه ساماندهی مد و لباس و همراهی تولید کنندگان و فعال در عرصه مد، انجام میشد.
دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس در پیشبرد این فعالیتها نقش بسزایی داشت.
(فرهنگ سدید – ۲۴ مرداد ۱۳۹۹)
سیده مرضیه شفاپور در گفت و گوی پیشیناش با یک رسانه درباره وظایف بنیاد ملی مد و لباس گفته بود که طبق قانون مجلس کار ساماندهی « فرهنگی» مد و لباس بر عهده ما است، ذیل کارگروه چند دستگاه باید با ما همکاری کنند وزارت صمت، اتحادیه پوشاک، اصناف، صداوسیما و… باید در کنار ما قرار بگیرند تا به رسالتی که قانون برای ما مشخص کرده، برسیم.
وقتی در بازار میبینیم که انواع و اقسام مانتوهای غیرمتعارف عرضه میشود دیگر باید چهکار کرد؟ من حتی بررسی کردم که بیشتر این محصولات از مبادی غیرقانونی با قیمت ارزان وارد کشور میشود.
ما با ستاد مبارزه با کالای قاچاق برای اینکه که جلوی این واردات گرفته شود رایزنی کردیم. زمانیکه جلوی این واردات گرفته شود مردم به سمت پوشش جامعه خودمان سوق پیدا میکنند.
اگر دولت ارزی را به پوشاک ایرانی اختصاص دهد تا طراحان در این زمینه طراحی کنند و عرضه داشته باشند مطمئن باشید با تخصیص این سوبسید به کالای ایرانی،مردم میتوانند آن کالا را خریداری کنند.
اتحادیه پوشاک اگر در کنار ما قرار بگیرد و مغازههایی را که در مرکز شهر است را با قیمت مناسب در اختیار طراحان ما قرار دهد که آنان بتوانند محصولاتشان را در معرض نمایش قرار دهند این کمک بسیاری را خواهد کرد اگر تمام این موارد صورت گیرد ما به هدفمان خواهیم رسید.
سیده شفاپور دبیر کارگروه مد و لباس کشور از گسست میان مردم و مسئولان و دوگانگی در پوشش میگوید. من اعتقاد دارم که ذائقهسازی را از کودکی باید به فرزندان بیاموزیم زیرا آنها نسلهایی هستند که باید با ذائقه ایرانی آشنا شوند و با همین ذائقه هم جلو بروند.
بنیاد ملی مد و لباس از انجمن پوشاک مدارس در این زمینه حمایت کرده تا لباس مدارس را براساس روانشناختی، جامعهشناسی و اقلیمی که کودک و نوجوان در آن زندگی میکنند طراحان بر همین اساس طرح بدهند. یعنی پوشاک کودکان براساس سلیقه مدیران مدارس نباشد و براساس سلیقهای باشد که کودکان با آن ارتباط برقرار کنند.
از دلایل گسست میان مردم و متولیان حوزه مد و لباس را رسانهها دانست و میگوید: ارتباطی که مردم با مسئولان نمیتوانند بگیرند دلایلش بیشتر رسانهها هستند که همکاری مستمر و قابل قبولی را با بنیاد ملی مد و لباس ندارند. بر فرض مثال اگر صداوسیما در کنار بنیاد ملی مد و لباس قرار بگیرد و در عرصههای مختلف یاریرسان باشد بسیار مؤثر خواهد بود.
ارتباطی که مردم با مسئولان نمیتوانند بگیرند دلایلش بیشتر رسانهها هستند که همکاری مستمر و قابل قبولی را با بنیاد ملی مد و لباس ندارند،شفاپور با اشاره به کارکرد رسانهای در این حوزه،
ایشان ادامه دادند: صداوسیما نقش مؤثری در ترویج و فرهنگسازی مد ایرانی اسلامی دارد که متأسفانه در این بخش بسیار ضعیف عمل کردهاند یکی از دلایل راه نیافتن طرحها و مُد جشنواره فجر در سطح جامعه این است که کارکرد رسانهای ندارد.
اگر رسانه به عنوان بازوی کمکی در کنار ما قرار گیرد قطعاً اینگونه طرحها وارد بازار میشود و مردم با آن ارتباط برقرار میکنند و سلایقشان به این سمت خواهد بود.
وزارت صمت باید از طراحان ما حمایت مالی داشته باشد و امکانات اولیه را در اختیار آنان قرار دهد. با همکاری و تعامل این سازمانها و نهادها قطعاً به افق درستی که مدنظرمان است، خواهیم رسید.
درباره گسست موجود میان متولیان مد و لباس و مردم جامعه و بی کارکرد بودن جشنواره برای عموم مردم میگوید: ما تمام تلاش و سعیمان را میکنیم که کارکرد جشنواره عمومی شود و مردم جامعه استفاده تمام و کمال از مد و محصول ارائه شده در جشنواره داشته باشند.
زمانیکه به طراحان بها دهیم و طراحانی که در چارچوب قانون حرکت میکنند را دریابیم قطعاً حوزه مد و لباس ارتقا پیدا میکند و انصافاً طراحانی که طرحها را ارائه میدهند متناسب با مد ایرانی اسلامی است و ما باید حمایت مادی و معنوی از آنان داشته باشیم تا در این راه پر فراز و نشیب به ما کمک کنند و ما در این زمینه موفق عمل کنیم، تا طراحان زیرزمینی بساطشان را جمع میکنند.
هدف ما این است که به عنوان کارگروه مد و لباس کشور فرهنگسازی درست و دقیقی را ایجاد کنیم و با همکاری و تعامل ارگانهایی همچون وزارت صمت، اتحادیه پوشاک و صنوف دیگر این امر را جلو ببریم، ارگان دولتی باید کنار ما قرار بگیرند.
ببینید کارگروه مد و لباس متشکل از چند نهاد و سازمان است که متأسفانه کارکرد کنار هم بودن را نداریم و من وظیفه خودم میدانم که این موضوع را سروسامان دهم.
(لباس پارسی– ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۰)
سیده مرضیه شفاپور دربارهی ساماندهی افرادی که مدعی انجام فعالیتهای بدون مجوز و موازی کاری با کارگروه مد و لباس هستند و باعث تداخل در انجام سیاستهای راهبردی کارگروه میباشند گفت: متاسفانه بسیاری از افراد با نگاه تجاری و مادی وارد فضای مد و لباس می شوند و متاسفانه نه تنها کمکی به کارگروه نمی کنند بلکه باعث ایجاد چالشها دراین حوزه میشوند واگر فردی پیرامون طراحی لباس صحبتی میکند می بایست دوره های طراحی را گذرانده، مزون و برند را بشناسد و به طور کلی ادبیات و الفبای طراحی را بداند.
بسیاری از انجمنها ثبت نشده اند، تعدادی از افراد هستند که با ایجاد تشکل باعث فرافکنیها و اخلال در فعالیت ساماندهی طراحان مد و لباس و صنعت پوشاک می شوند،این انجمن ها و کسانی که مجوز ندارند، افرادی سوءاستفاده گر و سودجو بوده که هیچ دغدغهایی جز پر کردن جیب خودشان ندارند، وقتی بههدف خود نمیرسند، خدشه بهفضای کاری کارگروه مد ولباس کشور وارد کرده و ایجاد اختلال و تشویش اذهان اهالی مد و لباس را برنامهریزی و انجام میدهند، بنده به جد بهدنبال انجام این اتفاق هستم تا این انجمنها ناگزیر شوند به زیر مجموعهی کارگروه مد و لباس کشور ملحق شوند، متاسفانه این انجمنها و تشکلها نه تنها حامی و کمک کننده کارگروه و تولید نیستند، بلکه ترمزی برای ایجاد شغل در کشور می باشند.
مساله دیگر این است که در بخش آموزش افرادی که در این حوزه تدریس میکنند و بهصورت جزیره ایی هستند را به سمت یک شاخهی هدفمند آموزش صحیح هدایت کنیم که سر فصلهای آن همراه با مجوزات لازم و مورد تایید کارگروه مد و لباس کشور باشد و مد نظر کارگروه سرفصلهای موسساتی است که در حال حاضر آموزشهای طراحی را انجام میدهند. بخش علمی دانشگاهی کارگروه جدا از بحث ویروس کرونا به سمتی میرود که فضای زیرساخت آموزش به نحو صحیح و کامل اجرا گردد.
خانم سیده مرضیه شفاپور با حکم معاونت هنری سکان این کشتی فرسوده را در تاریخ ۱۴۰۰/۲/۴ به خانم مریم پورشهابی تحویل داد.
ماحصل این سیر مدیریتی در کارگروه غیر از ساماندهی طراحان لباس و ارایه کد شیما و برگزاری نمایشگاه های متعدد، نسبت به شرح وظایف اصلی خود، به مثالی چون دور تسلسل بوده و پوپولیسم فرهنگی را نماین میکند.
کارنامه ناموفق کارگروه مد و لباس که بازتاب از هم گسیختگی سازمان ها و اعضای اصلی، مافیای پوشاک و عدم سیاستگذاری های صحیح که کارنامه بصری آن در جامعه مشهود می باشد، بهخصوص در نسل جوان، درحجاب استایلهای که با اصل عفاف و حجاب متضاد است و نوع پوشش جامعه که درنهایت نه تنها بیانگر کارفرهنگی نیست بلکه بیشتر از هرچیزی باعث دافعه جامعهی مخاطب آن شده است و با از هم گسیختگی مدیریتی که در سایههای مدیریتی کارگروه وجود دارد،هزینههای فرهنگی بسیاری را بهکشور تحمیل میکند که باعث ایجاد انواع بزه و دوری از فرهنگ ایرانی-اسلامی میگردد و در نهایت قوه قضاییه و نیروی انتظامی برای ساماندهی تمامی این فرهنگزداییها، مجبور به قوه قهریه خواهد شد و این ماحصل عملکرد اشتباه مدیریتی در کارگروه است و در همین کارگروه افرادی بودهاند که از ابتدا بههمین دغدغهها اشاره نموده، ولی با عزل و نصب ها سدی در برابر برنامه های زیربنایشان ایجاد کرده اند، شاید خوشایند سایه های پنهان نبوده اند.
به گزارش لباس پارسی
برچسب ها :پورشهابی ، دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور ، سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران ، شفاپور ، فعالیتهای دبیرخانه کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور ، معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رییس جمهور ، نمایشگاه ، وزارت بازرگانی ، وزارت صنایع و معادن ، وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰