تاریخ انتشار : یکشنبه ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۵:۵۶

چنبره فرهنگ غربی بر صنعت پوشاک ایران

چنبره فرهنگ غربی بر صنعت پوشاک ایران
چنبره فرهنگ غربی بر صنعت پوشاک ایران موجب شده است بسیاری از جوانان ما بی‌توجه به فرهنگ اسلامی و ایرانی پوشش نامتعارف و بیگانه با فرهنگ بومی داشته و از مد و پوشش غربی پیروی کنند

مد و مدگرایی از پدیده‌های دنیای مدرن است، ذات انسان متفاوت بودن و نو بودن را می‌طلبد و به دنبال دیده شدن است، در حقیقت شکل‌گیری فرهنگ غربی برندها و انواع مد برخاسته از همین ذائقه زیبایی‌طلبی انسان است.

ما در کشوری زندگی می‌کنیم با گستردگی بسیار اقوام و پوشش‌هایی طرح به طرح و رنگ به رنگ که دنیایی از زیبایی را خلق کرده‌اند و البته هر کدام از آن‌ها نماد و المانی از غنا و دیرینگی فرهنگی‌مان به شمار می‌روند.

در کشوری با این پیشینه غنی فرهنگی و فرهنگ حاکم اسلامی-ایرانی دیدن صحنه‌هایی از مانکن‌های آراسته به پوشاک منطبق بر سلیقه غرب و البته تهی از هویت ایرانی زجرآور است.

متاسفانه آنقدر گرایش جوانان به پیروی از مد و فرهنگ پوشش غربی زیاد شده که به سختی می‌توان لباس مناسب و متناسب با فرهنگ بومی و ایرانی را یافت.

این روزها ردپای فرهنگ غرب را می‌توان به راحتی در نوع پوشش جوانان ایرانی دید، پوشش‌هایی در تضاد با فرهنگ اسلامی و بی‌محتوا از داشته‌های فرهنگی کشوری که در آن زندگی می‌کنیم.

در حالی بر اساس قانون ساماندهی مد و لباس باید سیاست‌گذاریی‌ها در دستگاه‌های متولی فرهنگ به منظور حفظ و تقویت فرهنگ و هویت ایرانی – اسلامی‌، ‌ارج ‌نهادن‌، تبیین، تثبیت و ترویج الگوهای بومی و ملی و هدایت بازار تولید و عرضه البسه به این سمت و سو صورت گیرد که آنچه در سطح جامعه می‌بینیم، گواه نادیده گرفته شدن این ضرورت است.

جوانانمان تن‌پوش‌هایی بر تن دارند که حتی معنا و مفهوم نوشته‌های روی آن‌‎ها را نمی‌دانند، بانوانمان البسه‌ای بر تن می‌کنند که نجابت زن ایرانی را زیر سوال می‌برد و با مبانی اعتقادی‌مان به شدت در تناقض است.

اگر چه بسیار دیر اما دیگر وقت آن است متولیان (بعضاً بی‌مسئولیت) فرهنگی دست بجنبانند و اجازه ندهد بیش از این بوتیک‌های شیک و آراسته در سکوتشان مخاطب را به انحراف دعوت کنند.

غرب‌زدگی در مد و پوشش ریشه فرهنگی دارد   عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در این باره گفت: در بیان عوامل دخیل در تبعیت از فرهنگ غرب در پوشش و مُد باید گفت در وهله اول باید ریشه فرهنگی این موضوع را در نوع نگاه به مقوله پوشش جستجو کرد.

غلامرضا منتظری اظهار کرد: در حالی برخی فروشگاه‌های لباس در سکوت خود مخاطب را به انحراف دعوت می‌کنند که اگر نسبت به جامعه اخلاق و احساس مسوولیت نداشته و تنها به سود خود فکر کنیم، دامنه مشکلات بزرگ‌تر می‌شود.

وی اصلاح پوشش جامعه و انطباق آن بر اساس الگوی اسلامی ایرانی را نیازمند شکل‌گیری اراده عمومی دانست و افزود: از این‌رو دستگاه‌های متولی حوزه تعلیم و تربیت مانند وزارتخانه‌های آموزش و پرورش و آموزش عالی باید در حوزه تغییر نوع نگرش‌ها با اولویت ویژه‌ای به موضوع بپردازند.

به عبارت بهتر اگر نوع نگاه‌ها متناسب با فرهنگ اسلامی شکل گیرد، حرکت در این همین مسیر اتفاق می‌افتد.

عضو کمیسیون فرهنگی مجلس بیان کرد: بر اساس گفته بزرگان تعلیم و تربیت باید را از جایی آغاز شود که متربی می‌پسندد و به جایی ختم شود که مکتب می‌خواهد، بنابراین برای حرکت جامعه به سمتی باید در همه حوزه‌ها باید نیاز آن‌ها در انطباق باشد.

منتظری خاطرنشان کرد: بر اساس یک اصل روان‌شناسی ارتباط معناداری بین کِشش و کوشش وجود دارد، یعنی اگر کشش به سمت محصول اتفاق نیفتد، کوششی هم برای تهیه‌اش نخواهد بود.

وی ادامه داد: بنابراین علاوه بر ضرورت ایفای نقش دستگاه‌های متولی معارف دینی، نقش رسانه ملی به عنوان الگویی برای مخاطبان بسیار تعیین‌کننده است، چرا که آنچه را مخاطب در قاب تصویر به تماشا می‌نشیند به الگوی رفتاری او تبدیل می‌شود.

عضو کمیسیون فرهنگی مجلس تاکید کرد: از این‌رو در تولید برنامه‌های تلویزیونی اعم از فیلم، سریال و یا تولیدات ادبی و هنری باید به این پیوست فرهنگی توجه داشت، چرا در غیر اینصورت زمینه پیدایش آسیب‌های فراوانی فراهم می‌شود که هر کدام تهدیدی برای فرهنگ اصیل ما محسوب می‌شوند.

اصل زیباشناختی در تولیدات پوشاک دیده شود   منتظری توجه به اصل زیباشناسی را یکی از ضروریات فرهنگی در حوزه پوشش و لباس عنوان  تصریح کرد: اگر به این نیاز طبیعی انسان‌ها کم‌توجهی شود، گرایش و رغبتی به سمت تولیدات ایجاد نمی‌شود.

وی گفت: فلسفه شکل‌گیری کارگروه مد و لباس نیز پاسخگویی به این نیاز است، چرا که معتقدیم در کنار پایبندی به ارزش‌ها و استانداردها، باید در تولیدات به مسائل زیباشناختی و هنری توجه دوچندانی کنیم.

الصاق پیوست فرهنگی؛ دستور کار کمیسیون فرهنگی در ۱۴۰۰   عضو کمیسیون فرهنگی مجلس اظهار کرد: یکی از اولویت‌های تعریف شده در برنامه کاری کمیسیون در ۱۴۰۰ توجه به پیوست فرهنگی در همه حوزه‌ها است.

در این راستا نشست‌های اولیه‌ای با مرکز پژوهش‌های مجلس و دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی آغاز شده و بنا است کلیه طرح‌های مصوب در مجلس از پیوست فرهنگی لازم برخوردار باشند.

منتظری بیان کرد: از سویی مقرر شده در حوزه نظارتی مجلس یکی از اعضای کمیسیون فرهنگی به عنوان عضو ناظر در کارگروه مد و لباس وزارت فرهنگ حضور داشته باشد، تا از این طریق باید شناسایی خلاها و موانع قانونسی نسبت به رفع آن‌ها اقدام شود.

وی خاطرنشان کرد: یکی از مباحث مصوب شده در کمیسیون شناسایی موانع پیش روی تولیدات فرهنگی ما است، بنابراین قرار است متولیان فرهنگی لیستی از مهمترین موانع پیش روی تولید را در اختیار مجلس قرار دهند که بر اساس آن‌ها اقدام و رفع مانع شود.

عضو کمیسیون فرهنگی مجلس با تاکید بر اینکه زدودن چهره غرب از پوشش جامعه نه با نگاه سلبی که با نگاه ایجابی شدنی است، گفت: درصورتیکه موانع را از پیش رو برداریم، با تغییر در نگرش‌ها و بینش‌ها می‌توانیم در بین مردم رغبت ایجاد کنیم.

منتظری افزود: از سویی دولت نیز باید چتر حمایتی خود را بر روی فعالان حوزه پوشاک و مد و لباس گسترانده و با فرهنگ جامعه انطباق دهد.

وی خاطرنشان کرد: در کنار ایفای نقش دولت، مجلس و دیگر دستگاه‌های متولی، باید با فرهنگسازی در بین تولبدکنندگان این تفکر در بین آن‌ها غالب شود که سهمی در انحطاط و یا ارتقاء فرهنگی داشته و باید خود را ابزار شکل‌گیری فرهنگ بدانند.

به گزارش لباس پارسی

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.