۳ ژوئیه روز جهانی تعاون / با هم بهتر بسازیم

دوازدهم تیرماه امسال مصادف با سه ژوئیه ۲۰۲۱ به عنوان روز جهانی تعاون نامگذاری شده است. تاریخچه این روز به یک قرن پیش و به سال ۱۹۲۳ برمیگردد که برای اولین بار اتحادیه بینالمللی تعاون اولین شنبه ماه ژوئیه را به عنوان روز جهانی تعاون نامگذاری کرد که از آن زمان تاکنون توسط کشورهای جهان جشن گرفته میشود.
هدف از برگزاری این مناسبت، افزایش آگاهی از مزایا و تاثیرات بخش تعاون، افزایش مشارکت تعاونی ها، تقویت و گسترش مشارکت بین المللی، توسعه کسب و کار با رویکرد تعاون و بر جسته کردن اهداف سازمان ملل و جنبش بینالمللی تعاون است.
شعار امسال روز جهانی تعاون” با هم بهتر بسازیم” است.
برگزاری این رویداد در شرایطی است که جهان با ویروس مرگبار کرونا دست و پنجه نرم می کند. کووید -۱۹ بر معیشت افراد و گروههای مختلف جامعه و فعالیت بسیاری از کسب و کارها تاثیر گذاشته است.
شعار روز جهانی تعاون در ۲۰۱۹، کار شایسته نام گذاری شده بود و پیام آن تقویت تعاونیها به عنوان بنگاههای اقتصادی مردم محور بود که به صورت دموکراتیک اداره و کنترل میشوند و توسعه انسانی و عدالت اجتماعی را در اولویت کاری خود قرار میدهند.
شعار روز جهانی تعاون در ۲۰۲۰ اقدامات تعاونی ها برای مقابله با تغییرات اقلیمی بود؛ نامگذاری این رویداد از آن جهت بود که تعاونی ها در سراسر جهان در چنین روزی با هم متحد شده و با تغییرات اقلیمی مقابله کنند چرا که هیچ کشوری از تغییرات اقلیمی مصونیت ندارد.
انتشار گازهای گلخانه ای نسبت به سال ۱۹۹۰، افزایش ۵۰ درصدی داشته و گرم شدن کره زمین باعث ایجاد تغییرات اقلیمی طولانی مدت شده است که در صورت عدم اقدام عملی، عواقب جبران ناپذیری خواهد داشت.
تغییرات اقلیمی یکی از جدی ترین چالشهای پیش روی جهان در قرن ۲۱ است. این تغییرات، گروههای زیادی همچون مردمان بومی، زنان، جوانان، کشاورزان، اقلیتهای قومی و معیشت آنها را تحت تاثیر خود قرار داده است.
اتحادیه بین المللی تعاون یکی از نهادهای رسمی سازمان ملل متحد بوده که در ۱۸ آگوست سال ۱۸۹۵ در کنگره بینالمللی تعاون در لندن تاسیس شد و دفتر مرکزی آن اکنون در شهر «ژنو» است.
پنج دفتر منطقه ای، آسیا اقیانوسیه، آفریقا، آمریکا، استرالیا و اروپا، حلقه های ارتباط دهنده دفتر مرکزی در پنج قاره جهان محسوب می شوند که عمده وظایف آنان اطلاع رسانی، تحقیق و بررسی مشکلات، پیشنهادها و انعکاس ره آوردهای نهضت تعاون دنیا است.
اعضای این اتحادیه به طور عمومی از کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه و در بخشهای کشاورزی، بانکداری، انرژی، صنعت، بیمه، ماهیگیری، تعاونیهای مسکن، گردشگری و مصرف هستند.
اعضای اتحادیه را سازمانهای ملی و بینالمللی تعاون در تمامی بخشها از جمله کشاورزی، بانکداری، انرژی، صنعت، بیمه، ماهیگیری، تعاونیهای مسکن، گردشگری و مصرف تشکیل میدهند. تا پایان سال ۲۰۰۲ میلادی، ایکا دارای ۲۳۶ سازمان عضو از ۹۳ کشور با مجموع تقریباً ۷۲۵ میلیون نفر را در سراسر جهان تحت پوشش قرار داده بود؛ که اکنون، این آمار تا مرز ۸۰۰ میلیون نفر نیز برآورد میشود.
اتحادیه بینالمللی تعاون بزرگترین نهاد بینالمللی غیردولتی در جهان است که در برگیرنده حدود یک میلیارد نفر از ۹۶ کشور جهان است و ارتقا و تقویت تعاونیهای مستقل و تسهیل روند توسعه اقتصادی و اجتماعی اعضا در سراسر دنیا و ترویج فرهنگ تعاون به عنوان یک مدل کسب و کار از جمله اهداف ایکا به شمار می رود.
برابر آمارها از هر شش نفر در جهان، یک نفر عضو تعاونی است و اتحادیه بینالمللی تعاون، نماینده بیش از یک میلیارد عضو تعاونی از سه میلیون تعاونی در سراسر جهان است که بیش از ۳۰۰ فدراسیون و سازمان تعاونی را در کشورهای مختلف نمایندگی میکند.
تعاون در کشور عزیزمان ایران
آغاز تعاون رسمی در ایران به سال ۱۳۰۳ برمی گردد. در این سال در قانون تجارت، موادی درباره تعاونی های مصرف و تولید آمده بود اما فعالیت رسمی تعاونی ها پس از تشکیل و ثبت در سال ۱۳۱۴ بود. از آغاز تشکیل تعاونی در ایران تا سال ۱۳۲۰ جمعاً سه شرکت تعاونی روستایی با عضویت ۱۰۵۰ کشاورز به وجود آمد.
برای گسترش تعاونی بعد از سال ۱۳۲۰ وزیر کشور وقت، مأمور شد که برای تعلیم مأموران و آشنا کردن مردم با مفهوم تعاون و قوانین تعاونی و ایجاد حس مسئولیت جمعی در مردم، بویژه طبقات تولیدکننده اقداماتی انجام دهد. اقداماتی نیز از جانب دولت در این مورد صورت گرفت مثلاً توزیع فرآورده های کارخانه های دولتی را به شرکت های تعاونی مصرف واگذار کردند.
در سال ۱۳۳۲ نخستین قانون تعاونی ایران که با الهام از قوانین دیگر کشورها تهیه شده بود به صورت لایحه به تصویب رسید. در سال ۱۳۳۴ مجلس لایحه مذکور را با اصلاحاتی تصویب کرد و نخستین قانون تعاون ایران به تصویب رسید که پایه و اساس تأسیس تعاونی زیادی بویژه بعد از سال ۱۳۴۱ بود.
در سال ۱۳۴۱ براساس تبصره ۲ ماده ۱۶۵ قانون مربوط به اصلاحات ارضی، کشاورزانی که زمین دریافت می کردند، ناچار بودند عضو شرکت تعاونی روستایی شوند.
بدین ترتیب در مدت کوتاهی بیش از ۸ هزار شرکت تعاونی روستایی تشکیل شد که بعداً در هم ادغام شدند و ۳ هزار شرکت تشکیل دادند. تعداد تعاونی مصرف توزیع، تولید و … نیز پس از سال ۱۳۴۶ که سال تعاونی اعلام شده بود افزایش قابل توجهی یافت.
در سال ۱۳۵۰ قانون شرکت تعاونی با مطالعه قوانین سایر کشورها تهیه و تصویب شد که موادی از آن هنوز هم مبنای کار تعاونی هاست.
شرکت های تعاونی بعد از انقلاب (سال ۱۳۵۷ به بعد):
وقوع انقلاب اسلامی نگرش عمومی را درباره تعاون تغییر داد. انقلاب اسلامی که مظهری از تعاون بود، این تعاون را نه تنها وسیله ای برای رفع نیاز مشترک که راهی برای توسعه اقتصادی به شمار آورد.
در اصل ۴۴ قانون اساسی به روشنی تصریح شده است که نظام اقتصادی جمهوری اسلامی برپایه، سه بخش دولتی، تعاونی و خصوصی با برنامه ریزی صحیح و منظم استوار است.
امید است که با تحقق وعده های مسئولان وزارت تعاون از جمله واگذاری ۲۵ تریلیون ریال سهام عدالت در قالب شرکت عام تعاونی؛ بخش تعاون، جایگاهی در خور بیابد. همچنین وزیر تعاون از عضویت ۱۳ میلیون و پانصدهزار نفر در این بخش خبر داد و همچنین گفته است که در کشور، دومیلیون شغل مستقیم در بخش تعاونی ایجاد شده است.
با این آمار و ارقام می توان آینده روشنی را برای بخش تعاون تصور کرد. بخصوص این که در اوضاع فعلی کشور، الزام و نیاز به بخش تعاون پویا و توانمند احساس می شود.بنابر آمار، حدود ۹۵ درصد تعاونی های فعال کشور، پس از انقلاب اسلامی به ثبت رسیده اند.
در حال حاضر نیز این تعاونی ها با حضور در بخش های مختلف اقتصادی هر سال بیش از یک میلیارددلار سرمایه گذاری کرده اند و سالانه بیش از ۲۰ درصد توسعه اقتصادی داشته اند که این امر، نشان از تحولات چشمگیر در مردمی ترین بخش و شیوه اقتصادی دارد.
مدیر مسئول رسانه لباس پارسی، محمدرضا بورنگ ضمن تبریک و گرامیداشت روز تعاون، برای تمامی دست اندرکاران و متولیان خانواده بزرگ تعاون، کار و رفاه اجتماعی که احیاگر ارزشهای والای تعاون در نظام کشور می باشند، از خداوند متعال توفیق روز افزون مسألت داشته و روز تعاون و شروع هفته تعاون را به خسته ناپذیران این عرصه تبریک عرض مینماید.
برچسب ها :تعاون ، تعاونی ، تعاونی روستایی ، روز جهانی تعاون ، شركت های تعاونی
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰