روند برپایی ۶ دوره نمایشگاه لباس عاشورایی

روند برپایی ۶ دوره نمایشگاه لباس عاشورایی
همواره بهویژه در مقولات فرهنگی، صحبت از رجعت به اصالتها میشود و بهخصوص در عرصه لباس، مدسازی با استفاده از طرحها و موتیف های سنتی که در البسه و پوشش اقوام ایرانی مظهری از اصالت و باور ملّی است و همچنین الگوها و دستورات فرهنگی و انسانی دین مبین اسلام، معنایی تازه مییابد.
حال آنکه پدیده مد ازجمله مسائلی است که همیشه در تاریخ بشر بوده و منحصر به دورهای خاص نیست و هرگاه این پدیده، آگاهانه، با گزینش و با توجه به فرهنگ و چهارچوبهاى فکرى و اعتقادى جامعه صورت گرفته، نهتنها موجب پیدایش نارسایىهاى فرهنگى و اجتماعى نشده، بلکه بهعنوان یک دستاورد اجتماعى، به رشد فرهنگ جوامع کمک نموده و زمینه آراستگى ظاهری و مناسب زندگى مردم و افراد را فراهم کرده است.
بهطور مثال عرصه عفاف و حجاب و الزام بر پژوهش در جریانات مرتبط با این موضوع به جهت حساسیت و اهمیت آن یعنی “ضرورت رجعت به اصالت”، با تکیهبر مبانی اصولی و بنیادی اسلامی از رهگذر طرح مباحث علمی پژوهشی حاصل از مطالعات میانرشتهای گوناگون همچون جامعهشناسی، مردمشناسی، فرهنگعامه و فولکلور، و فرهنگ اقوام و ملل جهان سعی دارد با ارائه آثار علمی به بازیابی و بازخوانی رگها و ریشههای مکنون در این فرهنگ پرداخته و با به دست دادن آخرین یافتههای علمی در این حوزه، به آشنا کردن هر چه بیشتر مخاطبان خود با این بخش از تاریخ و فرهنگ اسلامی و ایرانی همت گمارد.
درنتیجه، پرداخت هر چه بیشتر به مظاهر و مؤلفههای معرفی و توسعه موضوعات و بخشهای گوناگون در عرصه مد و لباس یک ضرورت بوده و رخدادهایی همچون جشنوارهها و نمایشگاهها فرصتهای بسیار مناسب و ارزندهای را بهمنظور معرفی هر چهبهتر و بیشتر ظرفیتهای موجود در بخشهای مختلف فراهم میآورند.
نگاهی به ۶ دوره نمایشگاه لباس عاشورایی
آبان ۹۴ فراخوانی از سوی کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور منتشر شد که تا اندازه بسیاری با دیگر فراخوانها متفاوت بود و جریان مد کشور را به سمتی برد که تعظیم شعائر و احیای فرهنگ غنی اسلامی را نشانه رود.
نخستین نمایشگاه لباس عاشورایی فراخوان داد… این عنوان تیتری بود که در تمامی رسانههای مکتوب و مجازی منتشر شد و دریچه جدیدی از تحول و نوآوری به روی فرهنگ پوشش مردم سرزمینمان باز کرد.
طراحی لباس عزاداری اقوام استانها در ماه محرم و صفر، طراحی لباسهای آئینی در مراسم عزاداری در تکایا و هیئتها و استفاده در ایام محرم و طراحی لباس مراسم تعزیهخوانی واقعه روز عاشورا از محورهای فراخوان بخش رقابتی نمایشگاه بودند و تعظیم شعائر و احیای فرهنگ غنی اسلامی، ترغیب و تشویق طراحان برای ارائه ایدهها و طرحهای لباس مذهبی، عزاداری و عاشورایی، ارج نهادن به زحمات پیشکسوتان، چهرههای ماندگار و فعالان این عرصه و بررسی نقش لباس و کاربرد آن در ایام محرم و شیوههای انتقال فرهنگ عاشورا اهداف این فراخوان عنوان شد.
اما از زمان اعلام فراخوان تا برپایی نخستین دوره، بالغبر یک سال سپری شد و سرانجام در تاریخ دوشنبه ۲۶ مهرماه، نخستین نمایشگاه لباس عاشورایی با حضور علی مراد خانی معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، حجتالاسلام پژمان فر رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس، حمید قبادی دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس و جمعی از طراحان و تولیدکنندگان لباسهای عاشورایی در تالار وحدت افتتاح شد.
در مراسم افتتاح این نمایشگاه که در آن حدود ۱۱۰ لباس زنانه، مردانه و بچهگانه ویژه محرم به نمایش درآمدند و حمید قبادی دبیر وقت کارگروه ساماندهی مد و لباس ضمن تشکر از طراحانی که با ارائه اثر عاشورایی در حوزه لباس دینشان را به قیام اباعبدالله الحسین (ع) ادا کرده خواستهاند بگویند با هنرشان میتوانند در خدمت عاشورا باشند تشکر کرد و گفت: انتقال مفاهیم ارزشمند دینی وظیفه و فرض برای همه ما است.
او لباس را موضوعی مهم برای انتقال مفاهیم دینی عنوان و اظهار کرد: همانگونه که یک تصویر میتواند مفاهیم مختلف را منتقل کند، لباس هم میتواند انتقالدهنده مفاهیم باشد.
قبادی با اظهار امیدواری از اینکه با برگزاری چنین نمایشگاههایی بتوان شاهد جریانسازی و الگوسازی در این حوزه باشیم، گفت: امیدواریم در سالهای بعد شاهد ارائه نمونههای بهتر، کاربردیتر و مفهومیتری باشیم.
در این مراسم حجتالاسلام پژمانفر، رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس طی سخنانی با اعلام حمایت مجلس و بهخصوص کمیسیون اجتماعی از برگزاری این نمایشگاه گفت: در مصنوعات ساخته انسان هیچچیزی بهاندازه لباس نمیتواند پیام به سایر انسانها ارائه کند.
علی مرادخانی معاون وقت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز طی سخنانی ضمن تشکر از افرادی که زحمت کارهای متفاوت را به خود میدهند، اظهار کرد: حوزه فرهنگ حوزه پرتلاطمی است و همیشه مسائل مختلفی را در بردارد. خوشحال هستم که در برگزاری این اتفاق لزوماً دولت دستاندرکار نیست و صنوف هم حضور دارند.
او ادامه داد: موضوع لباس بحث نمادینی است و اصولاً ارزیابی هویت انسانها و تبار اجتماعی آنها بهواسطه لباس صورت میگیرد. لباس بهعنوان یکی از مهمترین نمادهای بشری است که نگاه فرد به جامعه و شناخت از مسائل و تبار اجتماعی و … را نشان میدهد.
مرادخانی با ابراز تأسف از اینکه در بخشی از برنامهها در حوزه لباس کمکاری شده است، اظهار داشت چنانکه کارهای باکیفیتی در این حوزه ارائه و به کارمان باور داشته باشیم میتوانیم تأثیرگذاری بیشتری را در حوزه مد و لباس شاهد باشیم و حتی به یک گفتمان در جهان در این حوزه دست یابیم و آن را همچنین به یک جریان اقتصادی تبدیل کنیم. البته باید طرحها را بهگونهای اجرا کنیم که مورد استقبال مردم قرار گیرد.
نمایشگاه لباس عاشورایی از روز ۲۷ مهرماه تا دوم آبان ماه از ساعت ۱۰ صبح تا ۱۸ در تالار وحدت آماده پذیرایی از علاقهمندان به حوزه لباس عاشورایی بود.
و اما در ادامه و تاریخ ۲۶ تیرماه ۹۶، فراخوان دومین نمایشگاه لباس عاشورایی از سوی بنیاد ملی مد و لباس کشور منتشر و این دوره از نمایشگاه لباس عاشورایی، شنبه ۲۵ شهریور همان سال و با حضور جمعی از طراحان لباس و مسئولان فرهنگی در تالار وحدت افتتاح شد.
در آئین افتتاحیه این رویداد، حمید قبادی دبیر وقت کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور اظهار داشت که همزمان با جرقه فکری ایده نمایشگاه لباس عاشورایی و فراهم آمدن زمینه برگزاری آن متوجه اهمیت تلاش هنرمندان و طراحان در این زمینه شدیم.
اول مهرماه سال ۹۶، آئین اختتامیه دومین نمایشگاه لباس عاشورایی برگزار شد. در مراسم اختتامیه این نمایشگاه ابراهیم درستی، نایبرئیس اول اتاق اصناف تهران طی سخنانی کوتاه به انتقاد از وضعیت حمایتی مسئولان از اصناف کشور پرداخت و عنوان کرد: همه مسئولان از تولید سخن میگویند اما آیا به درد و مشکلات تولید رسیدگی میشود.
وعده، وعیدها خوب است اما آیا این وعده، وعیدها را عملی کردهاید؟ چرا باید در کشور همسایه ما تولیدکننده وام ۳ درصدی بگیرد و محصولش بیمه باشد اما ما برای دریافت وام تولید دچار مشکل باشیم. آیا مسئولان معافیت مالیاتی تولیدکنندگان را محقق کردهاند؟ ما در بخش مالیات دغدغه داریم.
حمیدرضا یوسفیفر مدیر بخش اصناف کارگروه ساماندهی مد و لباس نیز با اشاره به اینکه در سالهای گذشته در مناسبتهایی مانند محرم و ماه رمضان نمایشگاههای عفاف و حجاب برگزار میشد، اما با دقت نظر کارگروه اتفاقات فاخری رخ داده و اکنون شاهد برگزاری نمایشگاه لباس عاشورایی هستیم، گفت: مشکلات زیادی در حوزه تولید داریم البته برای ترویج استفاده از محصولات ایرانی تلاشهای زیادی انجام شده و اصناف بهنوبه خود به خواست مقام معظم رهبری در حوزه تولید ملی لبیک گفتهاند.
دومین نمایشگاه لباس عاشورایی از ۲۵ شهریور تا اول مهرماه از ساعت ۱۰ تا ۱۷ در طبقه دوم تالار وحدت میزبان علاقهمندان بود.
***
اما پس از دو دوره برپایی این نمایشگاه، انتظارات از آن بالا رفت و هرچند بسیاری از کارشناسان و صاحبنظران در حوزه مد و لباس، برپایی این رویداد را تنها در حد و اندازه یک رویداد قلمداد کردند که نتوانسته در اشاعه فرهنگ عاشورایی توسط ابزار پوشش آنگونه که باید مؤثر عمل کند.
با این همه برپایی برخی کارگاههای آموزشی و نشستهای تخصصی پیش از برپایی دوره سوم فضا را برای هر چه اثرگذارتر شدن نمایشگاه لباس عاشورایی فراهم کرد و بسیاری از نقاط ضعف آسیبشناسی شدند.
سومین نمایشگاه لباس عاشورایی در تاریخ ۱۷ تیرماه ۹۷ فراخوان داد و مقرر شد این دوره با شعار “این جامه سیاه فلک در عزای کیست” از ۲۸مهر تا ۴ آبان ماه در تالار وحدت برپا شود.
سومین نمایشگاه لباس عاشورایی در بخشهای پوشاک آقایان، پوشاک بانوان، پوشاک کودک و نوجوان و طراحی پارچه و لباس تولید شده (تنپوش جامع) کاربردی به شکل رقابتی برگزار شد و برپایی نشستها و کارگاههای آموزشی، برگزاری مسابقه ایده تا محصول و همچنین مسابقه تصویرگری عشق ماندگار از دیگر بخشهای این رویداد بود.
از محورها و اولویتهای بخش مسابقه سومین نمایشگاه لباس عاشورایی، به لباس عزاداری اقوام استانها در ماه محرم، لباسهای آئینی در مراسم عزاداری در تکایا و هیئتها، لباس مراسم تعزیهخوانی واقعه عاشورا، طراحی داستانهای وقایع عاشورا روی لباس، طراحی پارچه با مضامین و اشعار مرتبط با موضوع عاشورا، استفاده و بهکارگیری اشعار محتشم کاشانی، عمان سامانی در طراحی لباس و پارچه میتوان اشاره کرد.
سرانجام سومین نمایشگاه لباس عاشورایی با تجلیل از پیرغلامان عرصه لباس عاشورایی و معرفی برگزیدگان بخش مسابقه زنده طراحی در تاریخ ۶ آبا ۹۷ به کار خود پایان داد.
محبوبه الهی که برای نخستین بار به سمت دبیری بخش علمی سومین نمایشگاه لباس عاشورایی منصوب شده بود در آئین اختتامیه، طی سخنانی، رسالت تجلی عاشورا در حوزه پارچه و لباس را رسالت برگزارکنندگان این رویداد برشمرد و اظهار داشت: امروز و در این برهه از تاریخ که بسیاری از حوادث، ارزشهای ملی و دینی ما را در قالب شبیخون مورد هجوم قرار دادهاند، تلاش میکنیم شأن عاشورا چراغ راهی در مسیر کار طراحان و تولیدکنندگان عرصه مد و لباس قرار گیرد.
الهی همچنین به موضوعاتی همچون رشد کیفی آثار این دوره، فاصله داشتن برخی آثار با توقع جامعه اندیشمند و هنرمند، تجربهاندوزی متفاوت در شکلهای فرمی رویداد و البته ارائه الگوهای افراطی در میان برخی هنرمندان و لزوم ارائه طرح و فرم مناسب همراه با پژوهش درباره رنگها، فرمها و نمادها، اشاره کرد.
و اما در حالی نوبت به برپایی چهارمین نمایشگاه لباس عاشورایی رسید که فراخوان آن با محورهایی همچون لباس عزاداری اقوام استانها در ماه محرم صفر، لباسهای آئینی در مراسم عزاداری در تکایا و هیئتها و مورد استفاده در ایام محرم و صفر، لباس مراسم تعزیهخوانی واقعه عاشورا، لباس مناسب راهپیمایی اربعین، طراحی لباس عاشورائیان با نگاه روزشمار واقعه عاشورا، طراحی پارچه با مضامین و اشعار مرتبط با موضوع عاشورا، طراحی داستانهای وقایع عاشورا بر روی لباس، استفاده و بهکارگیری اشعار محتشم کاشانی، عمان سامانی و …، در طراحی لباس و پارچه و دیگر مضامین نوآورانه مرتبط با موضوع در تاریخ ۴ تیرماه ۹۸ از سوی بنیاد ملی مد و لباس کشور منتشر شد.
فراخوان پنجمین نمایشگاه لباس عاشورایی در دومین روز از مردادماه سال ۹۹ منتشر شد؛ سالی که به دلیل شیوع ویروس کرونا توقعی برای برپایی نمایشگاه به شکل حضوری نمیرفت با این همه تعدادی اثر رسیده به دبیرخانه این رویداد در فرهنگسرای نیاوران فرصت نمایش پیدا کردند.
و اما مشروح گزارش ششمین نمایشگاه لباس عاشورایی از زمان انتشار فراخوان تا نمایش آثار منتخب در فرهنگستان هنر به همت کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور در حالی به شرح زیر منتشر شده است که این نمایشگاه از ۳۱ شهریور لغایت سوم مهرماه، میزبان فعالان حوزه مد و لباس و سایر علاقهمندان بود.
انتشار فراخوان ششمین نمایشگاه لباس عاشورایی
فراخوان این دوره از نمایشگاه در هشتمین روز از خردادماه سال جاری منتشر شد. در بخشهایی از این فراخوان آمده است: «ششمین نمایشگاه لباس عاشورایی از سوی کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور و در راستای تحقق اهداف سبک زندگی اسلامی و ایرانی و استفاده از قابلیتهای طراحی، دوخت و تولید در عرصه لباسهای مناسبتی، مذهبی، عاشورایی، ترویج هرچه بهتر شعائر دینی و تأثیر آن بر شئونات مختلف اجتماعی و فرهنگی جامعه و همچنین کارکرد آن در سبک زندگی اسلامی و ایرانی در دو بخش اصلی و جنبی برگزار میشود.
هدف از برگزاری این نمایشگاه، تعظیم شعائر دینی و احیای فرهنگ غنی عاشورا در راستای وظایف محوله به کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور عنوان شده است.
ترغیب و تشویق طراحان برای ارائه ایدهها با نگاه دینی و طراحی لباسهای مناسبتی، مذهبی و عاشورایی در گروههای سنی مختلف، تقدیر از زحمات پیشکسوتان، چهره های ماندگار و فعالان این عرصه در حوزه تولید و توزیع، بررسی نقش لباس و کاربرد آن در ایام محرم صفر و شیوههای انتقال فرهنگ عاشورا و نیز استفاده از علائم و نشانههای اقوام ایرانی در لباسهای مذهبی، عاشورایی و جلوگیری از ترویج لباس نأمانوس و نامناسب در مراسم عزاداری و هیئتهای مذهبی از دیگر اهداف ششمین نمایشگاه لباس عاشورایی است.»
انتشار فراخوان طراحی پوستر ششمین نمایشگاه لباس عاشورایی
فراخوان طراحی پوستر ششمین نمایشگاه لباس عاشورایی نیز با هدف بهرهمندی از همراهی هر چه بیشتر هنرمندان خلاق و طرحهای نو و بدیع از سوی دبیرخانه این رویداد منتشر شد.
ستاد اجرایی ششمین نمایشگاه لباس عاشورایی بهمنظور بهرهمندی از حضور هنرمندان خلاق و طرحهای نو و بدیع، طراحی پوستر نمایشگاه مذکور را با اعلام فراخوان عمومی و دعوت از هنرمندان و علاقهمندان به شکل مسابقه برگزار کرد.
نوآوری، خلاقیت، زیبایی بصری، پویایی و تکیهبر محور نمادهای اسلامی ایرانی و المانهای عاشورایی و محرم از معیارهای اصلی طراحی پوستر نمایشگاه بود.
اعلام اسامی دبیرخانههای غیر متمرکز ششمین نمایشگاه لباس عاشورایی
شهرهای بوشهر، تبریز، تهران (۴ مؤسسه در تهران به عنوان دبیرخانه غیر متمرکز اعلام شده است)، اهواز، اصفهان، قم، کرمانشاه، مشهد و مازندران به عنوان دبیرخانههای غیر متمرکز ششمین نمایشگاه لباس عاشورایی جهت تجمیع آثار شرکتکنندگان در این دوره از نمایشگاه از سوی کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور معرفی شدند.
انتشار فراخوان بخش مقالات ششمین نمایشگاه لباس عاشورایی
فراخوان بخش مقالات ششمین نمایشگاه لباس عاشورایی نیز به شکل مجزا از سوی کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور منتشر شد.
در بخشهایی از این فراخوان آمده بود: «ششمین نمایشگاه لباس عاشورایی همزمان با آغاز ماه محرم ۱۴۰۰ هجری شمسی برگزار میشود تا فرصتی مناسب را برای بروز و ظهور استعدادهای هنری طراحان و تولیدکنندگان پارچه و لباس در زمینه آئین و جریان عاشورایی را فراهم آورد.
با توجه به اهمیت مبانی نظری مرتبط با هنرهای عاشورایی و معرفی جلوههای بصری و نمادها و نشانههای آئینی و در راستای آشنایی بیشتر و دقیقتر طراحان پارچه و لباس با زمینهها و ظرفیتهای بکر و اصیل مرتبط با جریان عاشورا، همزمان با برگزاری نمایشگاه، مجموعه مقالات برگزیده با مضمون عاشورا در یک ویژهنامه به چاپ خواهد رسید. علاقهمندان به شرکت در این بخش از نمایشگاه میتوانند آثار خود را به نشانی mod.daneshgahi@gmail.com ارسال کنند.»
تعداد ۱۰ عنوان نشست تخصصی و کارگاه آموزشی با رویکرد ترویج مفاهیم و مضامین نهضت عاشورا با حضور صاحب نظران و اساتید این حوزه بر بستر آکادمی آنالین یا Lms به صورت ملی با مشارکت و حضور فعال دانشجویان و هنرجویان از اکثریت استانهای کشور برگزار شد و طبق نظرسنجی صورت گرفته بازتاب مثبتی در خصوص کیفیت برگزاری و محتوای ارائه شده دریافت شد.
همچنین با نظر مریم پورشهابی دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور، گواهی حضور به صورت آنلاین بلافاصله پس از اتمام نشست با ضریب امنیتی بالا و کدگذاری شده برای دانشجویان صادر گردید که موجب مرتفع شدن مشکلات صدور گواهی و مجوز شرکت کنندگان بود.
براساس گزارش سامانه Lms بالغ بر ۱۰۰۰ دانشجو و هنرجو از سراسر کشور در وبینارهای علمی نمایشگاه عاشورایی شرکت کردند و این ویدئوها روی سامانه به صورت آرشیو علمی ذخیره و امکان بازدید مجدد نیز فراهم است.
فراخوان بخش مقالات به مدیران گروه دانشگاههای مرتبط با حوزه مد و لباس ارسال شد و نسبت به دورههای گذشته استقبال خوبی در بخش مقالات و پایاننامهها داشتیم. همچنین ۵ مقاله به صورت سفارشی با کمک اساتید صاحب نظر تدوین شده و امسال برای اولین دوره مجموعه مقالات نمایشگاه عاشورایی به چاپ خواهد رسید.
رونمایی از آثار طراحیشده برای تولید لباس عاشورایی با عنوان «نقش سرشک»
مراسم رونمایی از آثار طراحیشده برای تولید لباس عاشورایی با عنوان «نقش سرشک» در حاشیه و پیش از برپایی ششمین نمایشگاه لباس عاشورایی، ساعت ۱۵ روز دوشنبه ١٨ مردادماه با حضور جمعی از مدیران، رؤسا، طراحان و تولیدکنندگان پوشاک در فرهنگستان هنر برگزار شد.
مریم پورشهابی دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور در این مراسم، ضمن تسلیت فرارسیدن ایام سوگواری سرور و سالار شهیدان و ۷۲ تن از یاران باوفای ایشان اظهار داشت: عاشورا تنها یک حادثه نبوده بلکه همواره فرهنگی دارای پیام ایثار، مقاومت، ازخودگذشتگی، رشد و بالندگی است.
او افزود: لباس یکی از مظاهر فرهنگی جوامع به شمار میرود و ما نیز بنا داریم به همت هنر طراحان و تولیدکنندگان، فرهنگ عاشورا در قامت لباس عاشورایی به مردم ارائه دهیم.
انتشار جدول وبینارهای علمی و کارگاههای آموزشی ششمین نمایشگاه لباس عاشورایی
کارگاههای آموزشی و وبینارهای علمی با محوریت حماسه عاشورا در حاشیه ششمین نمایشگاه لباس عاشورایی از ۲۲ مرداد تا چهارم شهریور برگزار شدند.
این وبینارها با موضوعاتی همچون ” بازتاب نمادهای اسطورهای ایران در مراسم تعزیه”، “بوطیقایی روایی نقش و معنا در طراحی لباس و پارچه”، “خوانش نقش مایه اژدها در علمهای عاشورایی ایران با رویکرد استحاله آیکونو گرافیک”، “معرفی نشانههای روایی عاشورا” و ” کارکرد علمی مد پایدار در فرهنگ عاشورایی” از ساعت ۱۹ تا ۲۰ در بستر آنلاین و مجازی برگزار شد.
همچنین در بخش دیگری از فعالیتهای جنبی این نمایشگاه، کارگاههای آموزشی از یکم تا چهارم شهریور ماه با موضوعاتی چون “استفاده از تکنیکهای بافت تاپستری در بیان نمادهای عاشورایی”، “نحوه ایده گرفتن از مضامین عاشورایی در طراحی پارچه لباس”، “طراحی شال عاشورایی با تکنیک سوزندوزی” و “طراحی تی شرتهای عاشورایی با تکنیک ترافارد” برگزار شدند.
برپایی مسابقه تصویرسازی طراحی لباس با تکیه بر نمادهای عاشورایی به شیوه مجازی
دبیرخانه ششمین نمایشگاه لباس عاشورایی فراخوان بخش مسابقه تصویرسازی را با عنوان «طراحی لباس با نمادهای عاشورایی» منتشر کرد.
طی این فراخوان، زمان برگزاری مسابقه تصویرسازی لباس بانوان، یکشنبه ۲۴ مرداد ماه و زمان برگزاری مسابقه تصویرسازی لباس آقایان نیز دوشنبه ۲۵ مرداد ماه از ساعت ۹ صبح تا ساعت ۲۰ اعلام شده بود.
برپایی نشست خبری ششمین نمایشگاه لباس عاشورایی
نشست خبری ششمین نمایشگاه لباس عاشورایی، سهشنبه ۳۰ شهریور ۱۴۰۰ با حضور مریم پورشهابی دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور، ابوالقاسم شیرازی رئیس اتحادیه پوشاک تهران، محبوبه الهی دبیر علمی نمایشگاه و تنی چند از کارشناسان حوزه مد و لباس و اصحاب رسانه در سالن جلسات معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.
دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور در این نشست ضمن بیان تسلیت به مناسبت فرارسیدن ایام اربعین حسینی، فلسفه قیام عاشورا را زنده نگاهداشتن اسلام ناب محمدی و جریان سازی در مسیر فرهنگ عاشورایی برشمرد و اذعان داشت: حوزه پوشاک دارای ابعاد وسیع فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی است و کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور با تمرکز بر حوزههای مرتبط فرهنگی و به لطف هنر طراحان در تلاش است تا فرهنگ عاشورایی را در قامت لباس معرفی سازد.
پورشهابی با اشاره به کارگاههای آموزشی برگزارشده و مسابقه تصویرسازی در زمینه لباس عاشورایی تصریح کرد: خوشبختانه این بخشها با استقبال درخور توجه و همراهی حدود هزار هنرجو و هنرمند روبرو شد و شاهد خلق آثاری در شأن قیام عاشورا با تکیهبر نمادهای عاشورایی بودیم حالآنکه طی برپایی محفلی با حضور تنی چند از تولیدکنندگان مقرر شد ۱۰۰ طرح برگزیده جهت تولید انبوه به این بخش معرفی شود.
او گفت: ششمین نمایشگاه لباس عاشورایی در بخشهای متعددی همچون لباس اجتماع، چادر، پوشش سر، لباس مردانه، طراحی پارچه، مجموعهسازی و تصویرسازی برپا میشود؛ بیش از ۱۰۰ اثر در نمایشگاه به نمایش درمیآیند و بالغبر ۱۲ مقاله نیز در بخش علمی دانشگاهی از سراسر کشور مورد داوری قرار میگیرند.
دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور از لغو برگزاری مسابقه زنده «از ایده تا اجرا» نیز خبر داد و افزود: نظر به دستورالعمل ستاد ملی مقابله با کرونا در این دوره از نمایشگاه امکان برگزاری مسابقه حضوری زنده وجود ندارد و این در حالی است که مسابقه تصویرسازی نیز پیشازاین بهصورت مجازی و با مشارکت بالغبر ۸۰ نفر برگزار شده بود.
آغاز به کار ششمین نمایشگاه لباس عاشورایی در فرهنگستان هنر
مراسم افتتاحیه ششمین نمایشگاه لباس عاشورایی، ظهر روز چهارشنبه ۳۱ شهریورماه با حضور مریم پورشهابی دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور و جمعی از طراحان، تولیدکنندگان، دانشگاهیان و کارشناسان حوزه مد و لباس در فرهنگستان هنر از سوی کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور برگزار شد.
این رویداد با شعار «سیاهپوش گشت فلک از برای حسین(ع)» از امروز تا سوم مهرماه همه روزه از ساعت ۱۰ الی ۱۷ در فرهنگستان هنر به نشانی تهران، تقاطع خیابان ولیعصر(عج) و طالقانی میزبان علاقهمندان بود.
ششمین نمایشگاه لباس عاشورایی در بخشهای طراحی و دوخت لباس اجتماع بانوان، چادر، پوشش سر، طراحی و دوخت لباس مردانه، طراحی پارچه، مجموعهسا زی، تصویرسازی و مقالهنویسی برپا شد.
بیش از ۱۰۰ اثر در این دوره از نمایشگاه پس از داوری اولیه به نمایش درآمدند که در آئین اختتامیه رویداد، اسامی برگزیدگان هر بخش اعلام خواهد شد.
جدول جزئیات آمار آثار رسیده به ششمین نمایشگاه لباس عاشورایی در بخشهای مختلف به شرح زیر است:
لباس اجتماع بانوان
آقایان
مجموع آثار رسیده به دبیرخانه:۴۷۶
«تعداد آثار راه یافته به بخش نمایش »
برپایی آیین اختتامیه ششمین نمایشگاه لباس عاشورایی
آئین اختتامیه ششمین نمایشگاه لباس عاشورایی، چهارشنبه هفتم مهرماه با حضور محمود شالویی سرپرست معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و مدیرکل حوزه وزارتی، حمید قبادی مشاور اجرایی معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مریم پورشهابی دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور، علی اکبر صفیپور مدیر کل دفتر برنامهریزی و آموزشهای هنری معاونت امور هنری زارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قادر آشنا، مدیرکل مرکز هنرهای نمایشی، محبوبه الهی دبیر بخش علمی نمایشگاه و جمعی دیگر از فعالان عرصه مد و لباس کشور به میزبانی تالار رودکی برگزار شد.
شالویی سرپرست معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سخنانی ضمن تشکر از برپا کنندگان این نمایشگاه و گرامیداشت ایام اربعین حسینی و هفته دفاع مقدس اظهار داشت: امید است به لطف این اقدامات هنرمندانه، گامهای بلندی رو به سوی ارزشهای متعالی برداشته شود.
او افزود: لباسهای عاشورایی و بسیاری از نمادهای دینی، بخش مهمی از فرهنگ معنوی ما به شمار میروند و این آداب و رسوم تجلی وجود ماست که باید به بهترین و هنرمندانهترین شکل ممکن ظهور و بروز یابند.
قبادی مشاور اجرایی معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز با اشاره به اینکه در سالهای اخیر، جریان طراحی لباس، ظرفیت و توان خود را در حوزه آئینهای عاشورایی به نمایش گذاشته است، اذعان داشت: از این مسیر، بخشی از مبانی فکری و علمی تبیین شده و تقویت بخش علمی دانشگاهی سبب گردیده که امسال شاهد رشد کمی و کیفی مقالات رسیده به دبیرخانه نمایشگاه باشیم.
او گفت: لازم است چکیده این مقالات در اختیار طراحان قرار گیرد تا آثار حوزه لباس عاشورایی هر سال به گونهای مؤثرتر و ملموستر ارائه شوند.
مریم پورشهابی دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور نیز طی سخنانی با ارائه گزارشی از روند برپایی این دوره از نمایشگاه بیان کرد: این دوره در دو بخش اصلی شامل طراحی و دوخت لباس اجتماع بانوان، چادر، پوشش سر، طراحی و دوخت لباس مردانه، طراحی پارچه، مجموعهسازی، تصویرسازی و مقالهنویسی و همچنین بخش جنبی شامل کارگاههای آموزشی، نشستهای تخصصی، وبینارها و مسابقات تصویرسازی برگزار شد.
او در ادامه به ارائه آماری در ارتباط با این دوره از نمایشگاه اشاره و تصریح کرد: از زمان انتشار فراخوان، ۴۷۶ اثر به دبیرخانه نمایشگاه رسید و در مرحله نخست ارزیابی، ۱۷۵ اثر به بخش نمایشگاهی راه یافتند. بالغ بر یکهزار هنرجو و دانشجو نیز در کارگاههای آموزشی و نشستهای تخصصی این دوره از نمایشگاه حضور به هم رسانده و گواهیهای حضور را به شکل برخط دریافت کردند.
پورشهابی گفت: شهرهای بوشهر، تبریز، تهران، اهواز، اصفهان، قم، کرمانشاه، مشهد و مازندران به عنوان دبیرخانههای غیر متمرکز ششمین نمایشگاه لباس عاشورایی جهت تجمیع آثار شرکتکنندگان و البته به همت و با همراهی مؤسسات فعال مد و لباس این استانها در این دوره از نمایشگاه با کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور همکاری داشتند.
الهی دبیر بخش علمی ششمین نمایشگاه لباس عاشورایی نیز به عنوان دیگر سخنران مراسم، قیام عاشورا را نقطه عطف جریانی دانست که تمام معیارهای انسانی را تضمین میکند و در ادامه اظهار داشت: نمادهای عاشورایی از عمق تاریخ این سرزمین دستچین شده و پژوهشگرانی که زوایای نیاز خود را به سوی آن کشیدهاند، با نگاهی تحقیقی به دستاوردهای خوبی از میان مفاهیم والای انسانی همچون صلابت، ایستادگی، شجاعت و تعهد خواهند رسید.
او افزود: در آثار هنری، رنگ، فرم، شکل و حرکت همگی دارای پیام هستند و بر این اساس بار تحقیقات پژوشگران در حوزه نمادهای عاشورایی در فضایی وسیع از کارکردها قرار خواهد داشت.
الهی تأکید کرد: جریانسازی در حوزه طراحی پارچه و لباس عاشورایی مستلمزم همگرائی سه بخش شامل مدیران فرهنگی و مسئولان، طراحان و تولیدکنندگان است. مسئولان با طراحی ساز و کار مناسب شرایط برپایی این سوگواره را فراهم آورده، طراحان در جایگاهی هنرمندانه نمایشی از فرهنگ و هویت دینی و ملی را ارائه خواهند داد و در نهایت برپایی چنین رویدادهایی و یا تولید آثار، فرصت قرارگرفتن اندیشهها در معرض نقد و آسیب شناسی را فراهم خواهد ساخت.
در بخش پایانی آین اختتامیه ششمین نمایشگاه لباس عاشورایی، برگزیدگان بخشهای مختلف به شرح زیر معرفی و تجلیل شدند:
در بخش پوشش سر، نرگس بامداد برگزیده شد و سیده مرجان قرشینژاد، هستی سادات نگهبان و اعظم سادات صادقی شایسته تقدیر شدند.
در بخش چادر، طاهره شبخیز به عنوان نفر برگزیده معرفی و نرگس بامداد و سحرتلقانی شایسته تقدیر شدند.
در بخش لباس آقایان، سامان خداوردی و علی ضیائی به ترتیب به عنوان نفرات برگزیده و شایسته تقدیر معرفی شدند.
در بخش لباس بانوان، ساناز آرمانی برگزیده شد و مهسا کاریزنوی، زهرا علی نقیان و مؤسسه رخت تن به عنوان شایستگان تقدیر معرفی شدند.
در بخش مجموعهسازی، اشرفسادات میرباقری برگزیده شد و الهام قاسمی موقر و سحرتلقانی شایسته تقدیر شدند.
در بخش کودک و نوجوان، طاهره ایزد دوست به عنوان نفر برگزیده معرفی شد.
در بخش تصویرسازی، نسیم امیدیان به عنوان نفر برگزیده معرفی شد و فاطمه شریفی و فاطمه مستانه تقدیر شدند.
در بخش مسابقه زنده و تصویرسازی لباس بانوان، فاطمه مستانه به عنوان نفر برگزیده معرفی شد و ندا نتاج و رومینا حیدری شایسته تقدیر شدند.
در بخش مسابقه زنده و تصویرسازی لباس آقایان، معصومه علیزاده به عنوان نفر برگزیده و ندا نتاج شایسته تقدیر شد.
در بخش مسابقه زنده و تصویرسازی لباس کودک و نوجوان، نسیم امیدیان شایسته تقدیر شد.
در بخش کارگاه گرافیک پوشش عاشورایی نیز نگار شمس به عنوان نفر برگزیده معرفی و غزاله وثوقی و ریحانه رعیتی شایسته تقدیر شدند.
ششمین نمایشگاه لباس عاشورایی با شعار «سیاهپوش گشت فلک از برای حسین(ع)» از ۳۱ شهریور تا سوم مهرماه از ساعت ۱۰ الی ۱۷ در فرهنگستان هنر به نشانی تهران، تقاطع خیابان ولیعصر(عج) و طالقانی میزبان علاقهمندان بود.
این رویداد در بخشهای طراحی و دوخت لباس اجتماع بانوان، چادر، پوشش سر، طراحی و دوخت لباس مردانه، طراحی پارچه، مجموعهسازی، تصویرسازی و مقالهنویسی برپا شد. بالغ بر ۲۰۰ اثر در این دوره از نمایشگاه پس از داوری اولیه به نمایش درآمدند و در آئین اختتامیه، اسامی برگزیدگان هر بخش اعلام شدند.
به گزارش لباس پارسی
برچسب ها :6 دوره نمایشگاه لباس عاشورایی ، کارگروه ساماندهی مد و لباس ، لباسهای ، نمایشگاه لباس عاشورایی
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 1 در انتظار بررسی : 1 انتشار یافته : ۰