تاریخ انتشار : شنبه ۱۳ آذر ۱۴۰۰ - ۴:۴۴

بایسته هایی از شورای فرهنگ عمومی

بایسته هایی از شورای فرهنگ عمومی
شورای فرهنگ عمومی یکی از شوراهای اقماری شورای عالی انقلاب فرهنگی به ریاست وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی است که براساس آیین‌نامه مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی هر دو هفته یک بار به صورت مستمر تشکیل جلسه می‌دهد

شورای فرهنگ عمومی

چندی پیش آقای سید مجید امامی مسئول کارگروه مد و لباس با حکم وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان مسؤل کارگروه مد و لباس کشور منصوب گردید.

سید مجید امامی

ایشان در حال حاضر دبیری شورای فرهنگ عمومی کشور را بر عهده دارد و دارای مدرک دکترای فرهنگ و ارتباطات بوده و در رزومه خود تالیف  کتاب هایی همچون امید و رسانه پژوهشی در مبانی ابعاد و راهبردهای امید آفرینی اجتماعی در رسانه ملی،‌ فراز و فرود مدرن، از رنسانس تا  جنگ سرد، پیوست فرهنگی، پروپاگاندا و تبلیغات سیاسی؛درسنامه تخصصی، را داراست.

در همین راستا خانم دکتر طیبه عزت اللهی نژاد به عنوان دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور نیز منصوب گردیدند،امید است با درایت و پیشبرد اهداف کلان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ترمیم بنده ساختار هنر صنعت مد و لباس کشور و سایر سازمان های مرتبط یا قانون مصوب در این کارگروه تحولات بنیادین و ژرفی در این حوزه پدیدار گردد.

 

دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس

پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی و ضرورت انقلاب فرهنگی، براساس فرمان حضرت امام خمینی (ره) در سال ۱۳۶۳، شورای عالی انقلاب فرهنگی شکل گرفت.

این شورا وظیفه خطیر ساماندهی به وضعیت دانشگاه‌ها را به عهده داشت. پس از آن موضوع رسیدگی به وضعیت فرهنگی جامعه در آن شورا مطرح و بر اساس نظر حضرت آیت‌الله خامنه‌ای ریاست وقت شورای عالی انقلاب فرهنگی، مبنی بر توجه به فرهنگ عمومی مردم، پیشنهاد تشکیل شورای فرهنگ عمومی مطرح شد.

سرانجام در سال ۱۳۶۴، به منظور تعیین اهداف، سیاست‌گذاری و هدایت فرهنگ عمومی کشور، شورای فرهنگ عمومی با وظایف مشخص شکل گرفت و به صورت رسمی از سال ۱۳۶۵ آغاز به کار کرد. سال ۱۳۹۲ که دوره هشتم فعالیت شورا می باشد، با آغاز به کار دولت تدبیر و امید از مرداد ماه سال مذکور شروع شده است.

آیین‌نامه مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی، اکنون این شورا دارای ۳۳ عضو است و هر دو هفته یک بار، به صورت مستمر تشکیل جلسه می‌دهد و تاکنون ۶۱۶ جلسه برگزار کرده است.

از سال ۱۳۶۴ تاکنون، آیین‌نامه شورای فرهنگ عمومی بنا به ضرورت در سه نوبت در تاریخ ۱۴/۸/۶۴، ۲۱/۱۰/۷۲ و ۲۰/۳/۷۶ توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی اصلاح و بازنگری شده است که اهم وظایف آن به شرح ذیل می‌باشد:

  1. بررسی کارشناسی درباره تجزیه و تحلیل شرایط و جریانات فرهنگی جهان و تبیین تأثیر کانون‌ها و ابزارهای مهم در این زمینه و اتخاذ تدابیر مناسب و ارائه گزارش تحلیلی جامع به شورای عالی
  2. بررسی و تحلیل شرایط و جریانات فرهنگی کشور و سنجش نظام ارزشی جامعه به منظور تعیین نقاط قوت و ضعف فرهنگی و ارائه راه‌حل‌های مناسب
  3. تهیه و تدوین طرح‌هایی برای هماهنگ‌کردن کوشش‌های فرهنگی و هنری و تبلیغی در سازمان‌ها و مراکز رسمی فرهنگی و هنری در جهت اعتلای فرهنگ و هنر و بهبود کیفیت آنها و پیشنهاد طرح‌ها به شورای عالی انقلاب فرهنگی و نیز تهیه و پیشنهاد موضوعات و طرح‌هایی راجع به آن بخش از وظایف شورای عالی که به شورای فرهنگ عمومی مربوط است.
  4. بررسی آثار فرهنگی مترتب بر سیاست‌ها و اجرای طرح‌ها و برنامه‌های اقتصادی و اجتماعی به منظور اطمینان از همسویی و عدم مغایرت آنها با اصول سیاست فرهنگی کشور و ابلاغ نتیجه به دستگاه‌های اجرایی و نیز ارائه راه‌حل‌های اصلاحی مورد نیاز
  5. تصویب روش‌های اجرایی تشویقی به منظور شکوفایی فرهنگ عمومی در ابعاد مختلف آن

مهم‌ترین مصوبات شورای فرهنگ عمومی

گستره مصوبات شورای فرهنگ عمومی، شامل تأسیس نهادها، شوراها و سازمان‌های فرهنگی، صدور بیانیه در مناسبت‌های فرهنگی و تنظیم آیین‌نامه‌های فرهنگی است که در هر دوره بنا به ضرورت تدوین می­شده است که اهم مصوبات هر دوره به شرح ذیل می باشد:

دوره اول: در این دوره، آیین­نامه شورا تنظیم و براساس آن فعالیت­ها شروع شد. مصوبات این دوره غالباً پیرامون موضوعات کلان فرهنگی بود که اهداف، سیاست‌ها و ضوابط نشر کتاب، اصول سیاست فرهنگی کشور، اساسنامه انجمن آثار و مفاخر فرهنگی و شورای عالی جوانان از آن جمله است.

دوره دوم: در این دوره که کوتاه‌ترین دوره محسوب می‌شود، مهم‌ترین مصوبه «اساسنامه کانون فرهنگی و هنری مساجد» است که در حال حاضر نه تنها به تشکیلات مستقلی برای ساماندهی به امور فرهنگی در مساجد کشور تبدیل شده است، بلکه منجر به تأسیس هزاران مؤسسه فرهنگی در مساجد شده که در ارتقای سطح فرهنگ عمومی نقش بسزایی دارند.

دوره سوم: در این دوره، مسایل خرد فرهنگ عمومی نیز مورد توجه قرار گرفته و آیین‌نامه شورای فرهنگ عمومی استان، آیین‌نامه نام‌گذاری روزهای خاص، هیأت‌های نظارت بر کتاب بزرگسال و کودک و صدور بیانیه­ها از جمله اقدامات این دوره است.

دوره چهارم: در این دوره، تدوین سیاست‌های مقابله با تهاجم فرهنگی شکل گرفت و اقدامات دیگر این دوره عبارتند از: آیین‌نامه انتخاب خادمان فرهنگ عمومی کشور، تشکیل هیأت‌های نظارت بر نشر کتاب استان‌ها، آیین‌نامه اجرایی شورای نظارت بر ساخت، واردات و صادرات اسباب‌بازی کودکان، تشکیل ستاد هدایت فرهنگی مسابقات جام‌جهانی ۹۸ فرانسه، ضوابط برگزاری مسابقات فرهنگی و هنری.

دوره پنجم: در این دوره، مسایل خرد و کلان و بیانیه­ ها و آیین‌نامه‌های متعدد شکل گرفته است.

مهم‌ترین آنها عبارتند از: دستورالعمل اجرایی نصب مجسمه و یادمان، آیین‌نامه نظارت بر علایم، نشانه‌ها و تصاویر روی البسه و لوازم التحریر، ضوابط و مقررات تأسیس مجتمع‌های علمی ‌ فرهنگی ربع رشیدی، قلعه فلک الافلاک و بوعلی، سیاست‌های فرهنگی به مناسبت نام‌گذاری سال عزت و افتخار حسینی، شاخص‌های فرهنگی، آیین‌نامه ستاد پشتیبانی و هماهنگی امور مساجد کشور و تأثیر فرهنگی مراسم بزرگداشت ایام محرم بر اقشار مختلف ونام‌گذاری روز ملی خلیج فارس، روز مقاومت و ایثار و پیروزی که در ارتقای سطح فرهنگ عمومی نقش بسزایی دارد.

دوره ششم: در این دوره، شورا مباحث مرتبط در حوزه فرهنگ عمومی را مورد توجه قرار داده و مصوباتی همچون؛ سیاست‌های سنجش افکار عمومی، راهکارهای جلوگیری از بروز و ظهور افراد، تشکل‌ها و انجمن‌های انحرافی با پوشش مسایل عرفانی و معنوی،‌چشم‌انداز بخش فرهنگ عمومی ج.ا.ا.، اصول و سیاست‌های فرهنگی برنامه پنجم توسعه،‌سیاست‌های ساماندهی شئون فرهنگی در مناسبت‌های مذهبی (محرم)، سند مؤلفه‌های هویت ملی ایرانیان، مبانی،‌الزامات فرهنگی و سیاست‌های اجرایی ناظر بر اصلاح الگوی مصرف، شاخصهای کلان فرهنگ عمومی از نمونه‌های بارز آن بوده است.

دوره هفتم: در این دوره، آیین‌نامه ترویج فرهنگ پهلوانی از طریق توسعه ورزش زورخانه‌ای در کشور، تأسیس بنیاد غیردولتی و غیرانتفاعی علمی فرهنگی اجتماعی سید جمال‌الدین اسدآبادی،

آیین‌نامه نحوه نام‌گذاری روزها و مناسبت‌های خاص، نام‌گذاری روزهای:  ۹ دی با عنوان روز بصیرت و میثاق امت با ولایت، روز فناوری فضایی، روز شهادت رییسعلی دلواری به عنوان روز مبارزه با استعمار انگلیس، سند نهضت مطالعه مفید، اهداف و راهکارهای تحقق همت مضاعف و کار مضاعف، سیاست‌های فرهنگی تحقق شعار تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی، سیاست‌های فرهنگی مقابله با تحریم اقتصادی، بیانیه شورا در مورد یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری و انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا را به تصویب رساند.

دوره هشتم:‌در این دوره به منظور استفاده حداکثر از ظرفیت شورای فرهنگ عمومی کشور و استانها، آسیب‌شناسی شورا در دستور کار قرار گرفت و همزمان دبیر شورا سفرهای استانی را برای فعال‌سازی شوراها آغاز نموده است.

نام‌گذاری فرودگاه لارستان در استان فارس، دستورالعمل اجرایی سیاست‌ها و ضوابط حاکم بر تبلیغات محیطی، نام‌گذاری ۲۴ مهر ماه به عنوان روز ملی پارالمپیک، بررسی و آسیب‌شناسی شورای فرهنگ عمومی  کشور و استان‌ها، نام‌گذاری روز ۲۱ فروردین به عنوان سالروز افتتاح حساب ۱۰۰ امام (ره) و تأسیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در متن تقویم رسمی کشور و تدوین اولویت‌های شورای فرهنگ عمومی در سال ۱۳۹۳ از اقدامات شورا است.

این شورا،‌به منظور رسیدگی جدی‌تر به برخی موضوعات مهم در زمان‌های خاص، اقدام به تأسیس دفاتر و شوراهای فرعی در زیرمجموعه دستگاه‌های فرهنگی نموده است، که عبارتند از:

۱‌ـ شورای نظارت برنام‌گذاری شهرها، خیابان‌ها، اماکن ومؤسسات عمومی.

۲‌ـ کمیسیون نام‌گذاری روزهای خاص.

۳ ـ شورای نظارت بر طراحی،‌ساخت، تهیه و توزیع اسباب‌بازی کودکان.

‌۴‌ـ‌شورای‌نظارت برانتخاب، ساخت و نصب مجسمه و یادمان در میدان‌ها و اماکن عمومی.

۵‌ـ شورای نظارت برعلایم، نشانه‌ها وتصاویر روی لباس‌ها، لوازم‌التحریر و کالاهای مشابه.

۶‌ـ دفتر پی‌گیری مصوبه مقابله با عرفان‌های انحرافی.

۷‌– کارگروه تبلیغات محیطی.

شورای فرهنگ عمومی استان‌ها و شهرستان‌ها

در سال ۱۳۷۲،‌شورای فرهنگ عمومی کشور با هدف توجه بیشتر به مسایل فرهنگی استان‌های کشور و پی‌گیری مصوبات شورای فرهنگ عمومی و شورای عالی انقلاب فرهنگی در سطح استان‌ها نسبت به تأسیس و تشکیل شورای فرهنگ عمومی در مراکز استانها اقدام نمود که به‌حمدالله هم اکنون، شورای فرهنگ عمومی در مرکز کلیه استان‌ها تشکیل شده است. این شورا در استان‌ها به ریاست ائمه محترم جمعه و نایب رییسی استانداران محترم و دبیری مدیران کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان‌ها فعالیت می‌نماید؛ که از جمله وظایف آن می‌توان به موارد ذیل اشاره کرد:

  1. مطالعه، تجزیه و تحلیل و ارزیابی سالیانه وضع فرهنگ عمومی استان براساس شاخص‌های تدوین شده در دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی.
  2. انجام تحقیقات مرتبط با فرهنگ عمومی استان و تحلیل و ارزیابی نتایج تحقیقات علمی انجام شده به منظور دسترسی به راهکارهای مناسب جهت حل مسایل فرهنگی.
  3. بررسی و اظهار نظر نسبت به موضوعات، طرح‌ها و گزارش‌هایی که از سوی شورای فرهنگ عمومی کشور به شورای فرهنگ عمومی استان ارجاع می‌شود.
  4. تلاش در جهت همکاری و هماهنگی و همسویی بین دستگاه‌های دولتی وغیردولتی و مجریان فرهنگی استان در زمینه ساماندهی برنامه‌های فرهنگی استان.
  5. برنامه‌ریزی در جهت اجرای مصوبات ابلاغی شورای عالی انقلاب فرهنگی و تصمیمات شورای فرهنگ عمومی کشور در استان‌ها.

فعالیت‌های شورای فرهنگ عمومی در استان‌ها با هدف توجه به شهرستان‌ها، تشکیل شورای فرهنگ عمومی شهرستان‌ها در دستور کار شورای فرهنگ عمومی قرار گرفت و در سال ۱۳۸۵ آیین‌نامه شورای فرهنگ عمومی شهرستان با این وظایف، تصویب شد:

  1. بررسی معضلات و ویژگی‌های فرهنگی که در جامعه شهری و روستایی آن منطقه وجود دارد، ارایه راهکارهای مناسب برای رفع این معضلات وانعکاس آن به شورای فرهنگ عمومی استان.
  2. تلاش برای حذف سنت‌های غلط رایج و تشویق مردم بر حفظ و تقویت ارزش‌های دینی، مذهبی و فرهنگی منطقه.
  3. اتخاذ شیوه‌های تشویقی و نظارتی در شهرستان از سوی شورای فرهنگ عمومی به منظور اعتلا و شکوفایی فرهنگ عمومی در ابعاد مختلف.
  4. مطالعه سیاست‌های فرهنگی ابلاغی از مرکز استان و کشور، اظهار نظر نسبت به موضوعات طرح شده و تهیه گزارش‌های مورد نیاز استان برای اصلاح فرهنگ عمومی در شهرستان‌ها و پی‌گیری مصوبات شورای فرهنگ عمومی و شورای عالی انقلاب فرهنگی در سطح شهرستان.

اعضای شورای فرهنگ عمومی کشور

  1. وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی
  2. وزیر کشور یا معاون
  3. وزیر اطلاعات یا معاون
  4. وزیر آموزش و پرورش یا معاون
  5. رئیس سازمان تبلیغات اسلامی
  6. رئیس سازمان صدا و سیما یا معاون
  7. رئیس کمیسیون ارشاد و هنر مجلس شورای اسلامی
  8. وزیر ورزش و جوانان
  9. رئیس سازمان میراث فرهنگی
  10. رئیس یا معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی
  11. رئیس دانشگاه آزاد اسلامی یا معاون مربوط
  12. رئیس شورای فرهنگی و اجتماعی زنان
  13. دبیر شورای عالی جوانان یا رئیس مرکز ملی جوانان
  14. نمایندهٔ تام‌الاختیار مرکز رسیدگی به امور مساجد
  15. دبیر ستاد هماهنگی و نظارت بر کانون‌های فرهنگی ـ هنری مساجد
  16. رئیس نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه‌ها یا معاون مربوط
  17. شهردار تهران
  18. رئیس شورای سیاست‌گذاری ائمه جمعه سراسر کشور
  19. یک نفر از شخصیت‌های حوزه علمیه قم به پیشنهاد شورای مدیریت حوزه علمیه قم
  20. یک نفر از شخصیت‌های دانشگاهی به پیشنهاد وزیر علوم
  21. یک نفر از شخصیت‌های فرهنگی به پیشنهاد وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی
  22. دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی
  23. رئیس شورای سیاست‌گذاری ائمه جمعه سراسر کشور
  24. یک نفر از شخصیت‌های حوزه علمیهقم به پیشنهاد شورای مدیریت حوزه علمیه قم
  25. یک نفر از شخصیت‌های دانشگاهی به پیشنهاد وزیر علوم
  26. رئیس شورای عالی استانهای کشور

رؤسای شورای فرهنگ عمومی کشور در دوره‌های مختلف

 

ردیف رؤسای دوره دبیران دوره
۱ سید محمد خاتمی جلال رفیع
۲ علی لاریجانی حسن سبحانی
۳ سید مصطفی میرسلیم حسن سبحانی
۴ سید عطاءالله مهاجرانی احمد مسجدجامعی
۵ احمد مسجدجامعی محمدحسین ایمانی
۶ محمدحسین صفارهرندی منصور واعظی
۷ سید محمد حسینی منصور واعظی
۸ علی جنتی سید حسین شاهمرادی
۹ سید رضا صالحی امیری سید حسین شاهمرادی
۱۰ سید عباس صالحی سید محمدرضا موالی‌زاده
۱۱ محمدمهدی اسماعیلی سید مجید امامی

این شورا، به منظور رسیدگی جدی‌تر به برخی موضوعات مهم در ادوار مختلف، اقدام به تأسیس دفاتر و شوراهای فرعی در زیرمجموعه دستگاه‌های فرهنگی نموده است، که عبارتند از:

  1. شورای نظارت برنام‌گذاری شهرها، خیابان‌ها، اماکن ومؤسسات عمومی.
  2. کمیسیون نام‌گذاری روزهای خاص.
  3. شورای نظارت بر طراحی، ساخت، تهیه و توزیع اسباب‌بازی کودکان.
  4. شورای‌نظارت برانتخاب، ساخت و نصب مجسمه و یادمان در میدان‌ها و اماکن عمومی.
  5. شورای نظارت برعلایم، نشانه‌ها وتصاویر روی لباس‌ها، لوازم‌التحریر و کالاهای مشابه.
  6. دفتر پی‌گیری مصوبه مقابله با عرفان‌های انحرافی.
  7. کارگروه تبلیغات محیطی.
شورای فرهنگ عمومی استان‌ها و شهرستان‌ها

در سال ۱۳۷۲، شورای فرهنگ عمومی کشور با هدف توجه بیشتر به مسایل فرهنگی استان‌های کشور و پی‌گیری مصوبات شورای فرهنگ عمومی و شورای عالی انقلاب فرهنگی در سطح استان‌ها نسبت به تأسیس و تشکیل شورای فرهنگ عمومی در مراکز استانها اقدام نمود که بحمدالله هم اکنون، شورای فرهنگ عمومی در مرکز تمامی استان‌ها تشکیل شده است.

این شورا در استان‌ها به ریاست ائمه جمعه و نایب رییسی استانداران و دبیری مدیران کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان‌ها فعالیت می‌نماید؛ که از جمله وظایف آن می‌توان به موارد ذیل اشاره کرد:

  1. مطالعه، تجزیه و تحلیل و ارزیابی سالیانه وضع فرهنگ عمومی استان براساس شاخص‌های تدوین شده در دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی کشور.
  2. شناسایی و ارزیابی علمی، پیش بینی و رصد موضوعات اجتماعی و فرهنگی فراگیر استان.
  3. انجام تحقیقات مرتبط با فرهنگ عمومی استان و تحلیل و ارزیابی نتایج تحقیقات علمی انجام شده به منظور دسترسی به راهکارهای مناسب جهت حل مسایل فرهنگی.
  4. شناسایی، سنجش استعدادها، قابلیت ها و توانمندی های فرهنگی استان.
  5. بررسی و اظهار نظر نسبت به موضوعات، طرح‌ها و گزارش‌هایی که از سوی شورای فرهنگ عمومی کشور به شورای فرهنگ عمومی استان ارجاع می‌شود.
  6. تهیه و تدوین و پیشنهاد طرح های عملیاتی و کاربردی برای بهبود شاخص های فرهنگ عمومی استان؛
  7. تلاش در جهت همکاری و هماهنگی و همسویی بین دستگاه‌های دولتی وغیردولتی و مجریان فرهنگی استان در زمینه ساماندهی برنامه‌های فرهنگی استان؛
  8. اتخاذ شیوهای تشویقی در استان به منظور شکوفایی فرهنگ عمومی در ابعاد مختلف.
  9. برنامه‌ریزی کوتاه مدت ، میان مدت و تدوین شیوه نامه های لازم برای ایفای وظایف در چارچوب سیاست های شورای فرهنگ عمومی.
  10. برنامه ریزی در جهت اجرای مصوبات ابلاغی شورای عالی انقلاب فرهنگی و تصمیمات شورای فرهنگ عمومی کشور در استان‌ها.
  11. ارزیابی روند اجرایی سیاست ها و برنامه های فرهنگی در استان.

فعالیت‌های شورای فرهنگ عمومی در استان‌ها با هدف توجه به شهرستان‌ها، تشکیل شورای فرهنگ عمومی شهرستان‌ها در دستور کار شورای فرهنگ عمومی قرار گرفت و در سال ۱۳۸۵ آیین‌نامه شورای فرهنگ عمومی شهرستان با این وظایف، تصویب شد:

  1. بررسی معضلات و ویژگی‌های فرهنگی که در جامعه شهری و روستایی آن منطقه وجود دارد، و ارایه راهکارهای مناسب برای رفع این معضلات و انعکاس آن به شورای فرهنگ عمومی استان.
  2. تلاش برای حذف سنت‌های غلط رایج و تشویق مردم بر حفظ و تقویت ارزش‌های دینی، انقلاب اسلامی و فرهنگی منطقه.
  3. برنامه ریزی در جهت هماهنگی و همسو کردن دستگاه ها، مراکز و مؤسسات دولتی و غیردولتی در منطقه برای فعالیت در زمینه مسایل فرهنگی.
  4. اتخاذ شیوه‌های تشویقی و نظارتی در شهرستان از سوی شورای فرهنگ عمومی به منظور اعتلا و شکوفایی فرهنگ عمومی در ابعاد مختلف.
  5. بررسی زمینه ها و یا آثار فرهنگی مترتب بر سیاست ها و اجرای طرح و برنامه های اقتصادی، اجتماعی در منطقه به منظور اطمینان از همسویی و عدم مغایرت آنها با اصول سیاست فرهنگی و سیاست ها و ارزش های فرهنگی کشور و استان و ابلاغ نتیجه به دستگاه های اجرایی شهرستان.
  6. مطالعه سیاست‌های فرهنگی ابلاغی از مرکز استان و کشور، اظهار نظر نسبت به موضوعات طرح شده و تهیه گزارش‌های مورد نیاز استان برای اصلاح فرهنگ عمومی در شهرستان‌ها و پی‌گیری مصوبات شورای فرهنگ عمومی و شورای عالی انقلاب فرهنگی در سطح شهرستان.

 

به گزارش لباس پارسی

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.